Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, Avrupa Yeşil Mutabakatının detaylarını, neleri kapsadığını ve enerji verimliliğine sağlayacağı avantajları anlattı.
“Dünya, çevre kirliliği ve büyük bir iklim krizi ile karşı karşıya. Ekolojik dengenin bozulması, iklim krizinin etkilerinin artması gibi nedenler dünya ülkelerini önlem almaya zorladı. Diğer yandan da dünya ekonomik dengeleri ülkeleri mevcut sistemi devam etmeye zorluyor. Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 2°C altında tutulması ve bu artışın 1,5°C’nin altında tutulmasına yönelik küresel çabaların sürdürülmesi için temel hedefler koymuştur.” Avrupa Yeşil Mutabakatının çıkış noktasını bu sözlerle anlatan Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, Türkiye dahil birçok ülkenin anlaşmaya imza atmadığını belirtti. Nedenini ise şu sözlerle anlattı: “Türkiye dahil birçok ülke bu anlaşmaya imza atmamıştır. Çünkü anlaşma şartlarının ekonomiye etkisi yüzünden hızlı bir geçiş sağlayamayacağı düşünülmüştür. Avrupa Birliği ise iklim krizi karşısında daha fazla inisiyatif almış, direktifler oluşturmuş ve birçok dünya ülkesinin önünde hareket etmiştir. Son olarak da Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı devreye sokarak hedefleri ve takvimi belirlemiştir.”
NET SERA GAZI EMİSYONLARI SIFIRLAMA HEDEFİ
Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar dünyanın ilk karbon nötr kıtası olmayı hedeflediklerini belirten Karataş, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın aslında yeni bir ekonomik düzene geçişi başlattığına dikkat çekiyor. Yeni düzenin getirdiği şartları ise şu sözlerle anlatıyor: ““Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uluslararası ticari faaliyetlerden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak için düzenledikleri karbon vergisi ile küresel sera gazı emisyonu azaltmaya yönelik çalışmaları ticari paydaşlarına sunuyor. Bu da yeni bir ekonomik düzene geçildiğini gösteriyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile AB ülkeleri ve AB ile ticari ilişkiler içinde olan ülkeler için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Avrupa Yeşil Mutabakat ile AB’nin 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlandığı, ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrıştırıldığı ve emisyonları azaltırken yeni iş imkanlarının yaratıldığı bir döneme geçilecektir” dedi.
Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında belirlenen hedefler 7 başlık içeriyor:
1. Kirliliğin ortadan kaldırılması
2. Temiz, ulaşılabilir, güvenli enerjinin sağlanması ve enerji verimliliğiyle kayıpların azaltılması.
3. İnşaat ve renovasyon projelerinde enerji ve kaynak verimli bir yol izlenmesi.
4. Adil, sağlıklı ve çevre dostu bir gıda sisteminin tasarlanması,
5. Sürdürülebilir ve akıllı hareketliliğe geçişin hızlandırılması,
6. Ekosistemin ve biyoçeşitliliğin korunması, gerekli tedbirlerin alınması,
7. Enerji verimli, çevre dostu, sürdürülebilir bir üretimin teşvik edilmesi
FİRMALAR AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI İÇİN NE YAPMALI?
• Her kuruluş kendi Karbon Ayak İzini hesaplamalı ve Karbon politikasını belirlemeli,
• Enerji Verimliliği çalışmalarına başlanmalı, enerji etüdleri ile durum tespiti yapmalı,
• Temiz enerji üretimi ile öz tüketim yaparak Karbon salınımını azaltma stratejisini oluşturmalı,
• Avrupa Birliği fonları ve teşvik, destekleri araştırmalı bu desteklerden istifade imkanları araştırılmalı,
• Oluşacak yeni düzeni tehdit boyutundan fırsat boyutuna dönüştürülmelidir.
Vat Enerji, Avrupa Yeşil Mutabakat kapsamında endüstriyel tesislerin ihtiyaç duyduğu süreçleri yönetiyor ve firmalara danışmanlık desteği sağlıyor.