Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Azerbaycan’ın Bakü şehrinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında Türkiye'nin uzun dönemli iklim değişikliği stratejisini açıkladı. Bakan Kurum, Türkiye'nin enerji, sanayi, tarım, ulaşım ve binalar gibi sektörlere yönelik planlarını paylaşarak, “İnsani ve vicdani bir sorumluluk olarak gördüğümüz bu yolda küresel iş birliğini ve dayanışmayı en yüksek sesle dile getiriyoruz” dedi.
Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda açıklanan Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi, yenilenebilir enerjiye %50, nükleer enerjiye ise %30 hedefi koyarken, fosil yakıtlardan çıkışa dair somut bir tarih verilmedi. Greenpeace Türkiye Program Direktörü Berkan Özyer, bu durumu eleştirerek, "Fosil yakıtlardan çıkış için net bir tarih verilmesi gerektiğini" belirtti.
Bakan Kurum ise, fosil yakıtlardan çıkışa dair, "Zaman içinde fosil yakıtlardan çıkmış olacağız" diyerek, sürecin devam edeceğini ifade etti. Bu açıklama, Bakan Kurum’un fosil yakıtlardan çıkışa dair ilk kez net bir adım attığı açıklama oldu.
Greenpeace, bu açıklamanın önemli bir adım olduğunu ancak yine de fosil yakıtlardan çıkışın kademeli olarak planlanması ve hedefler için belirli bir tarih konulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin 2053 hedeflerine ulaşabilmesi için kömürden adil bir çıkışın 2030 yılında yapılmasının mümkün olduğunu belirten Greenpeace, hükümete yeni kömürlü termik santral yapmama çağrısı yaptı.
Bakan Kurum'un açıklamalarının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2024-2028 Stratejik Planı'nı da açıklayarak, petrol ve doğalgaz altyapısının güçlendirileceğini duyurdu. Ancak Greenpeace, bu planın iklim değişikliği ile mücadeleye yeterince katkı sağlamadığını ve nükleer enerjinin bu süreçte etkisiz ve pahalı bir çözüm olduğunu ifade etti.