İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ÇEVRE Cengiz’in Kazdağları’ndaki kıyım isteğine dava açıldı

Cengiz’in Kazdağları’ndaki kıyım isteğine dava açıldı

İş insanı Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding’e bağlı maden işletmesinde Kazdağları’nda yapılmak istenen kıyıma ilişkin ÇED onayı çıktı. Kazdağları’nın yüzde 79’u madene karşı yok olma tehlikesi altında.

Muhalefetin 5’li çete olarak adlandırdığı iş insanlarından Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri Anonim Şirketi, Kazdağları’nda kıyıma neden olacak projesi için geçen günlerde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) onayı aldı. Daha önce de mahkeme kararıyla iptal ettirilen projeye yörede yaşayan 91 yurttaş ve 4 sivil toplum kuruluşu tarafından tekrardan dava açtı.

TEKRARDAN BAŞVURDU

Şirket, Halilağa’daki bakır ocağının kapasite artığı ve bölgeye yapılacak cevher zengirleştirme tesisi için geçen yıl 27 Temmuz’da ÇED onayı almıştı. Bunun üzerine başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası olmak üzere 81 yurttaş ve 6 sivil toplum kuruluşu dava açmıştı.  Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararının “hukuka aykırı” olduğu yönünde karar verdi ve projeyi iptal etti. Mahkemenin kararının ardından şirket başvuru sürecini tekrar başlattı ve 14 Mart’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ÇED olumlu kararını aldı.

CEVHER İÇİN AĞAÇ KATLİAMI

Bakanlığın sisteminde yer alan 4 bin 230 sayfalık ÇED raporuna göre, 580.21 hektarlık proje alanının 513.80 hektarı ormanlık araziden oluşuyor. Bu büyüklükteki alanda da 293 bin 768 ağaç bulunuyor. Madencilik faaliyeti yürütülmesi için belirlenen 257.79 hektarlık alanda ise 149 bin 250 adet ağaç olduğu öngürülüyor. Ayrıca, patlatmalı açık ocak işletmesinde yıllık maksimum 6 milyon ton cevher, 7 milyon ton ise inşaat atığı çıkarılması planlanıyor.

YABAN HAYATI VAR

Aynı zamanda alan birçok hayvana da ev sahipliği yapıyor. Rapora göre, yapılan çalışmalarda alanda 42 memeli türünün yaşadığı tespit edildi. Fotokapanlara yakalanan hayvanların arasında Yaban kedisi, Karaca, Çakal ve Yaban domuzu görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *