İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. ÇEVRE Gelecek 25 yılda insanlar için en büyük tehlike 'küresel su krizi'

Gelecek 25 yılda insanlar için en büyük tehlike 'küresel su krizi'

Önümüzdeki 25 yıl içinde küresel su krizi, dünya gıda üretimini risk altında bırakacak. Araştırmalar, kaynakların korunması ve tatlı su sağlayan ekosistemlerin kurtarılması için acil eylem gerektiğini gösterdi.

Okunma Süresi: 2 dk

Uzmanlar, su kaynaklarının korunması ve tatlı suyun bağlı olduğu ekosistemlerin tahribatının sona erdirilmesi için acil tedbir alınmadığı takdirde, hızla büyüyen su krizinin gezegeni sarması sebebiyle önümüzdeki 25 yıl içinde dünya gıda üretiminin yarısından fazlasının olumsuz etkilenmesi riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Küresel Su Ekonomisi Komisyonu tarafından yayınlanan rapora göre, dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya ve iklim krizi kötüleştikçe bu oran daha da artacak. 

Ülkelerin iş birliği gerekiyor

Rapora göre, 10 yılın sonuna kadar tatlı su talebi arzı yüzde 40 oranında aşacak, çünkü dünyanın su sistemleri “eşi benzeri görülmemiş bir stres” altında. 

Komisyon, hükümetlerin ve uzmanların insanların iyi bir yaşam sürmeleri için gereken su miktarını büyük ölçüde hafife aldıklarını ortaya koydu. Çoğu bölgede bu miktar yerel olarak sağlanamadığından, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için gıda, giyim ve tüketim malları ticaretine bağımlı kaldığı ifade edildi.

Gıda üretimi için, toprak nemi olan ”yeşil suyun” ve nehirlerden ve göllerden gelen ”mavi suyun” gerekli olması sebebiyle, Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü müdürü Profesör Johan Rockström, tatlı suyun küresel ekonomiye küresel bir ortak mal olarak yerleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Singapur Cumhurbaşkanı ve komisyonun eş başkanı Tharman Shanmugaratnam, ülkelerin su kaynaklarının yönetimi konusunda çok geç olmadan iş birliği yapmaya başlamaları gerektiğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *