İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ÇEVRE ODTÜ’den Prof. Dr. Öztop: İklim değişikliği kahve üretimini tehdit ediyor

ODTÜ’den Prof. Dr. Öztop: İklim değişikliği kahve üretimini tehdit ediyor

ODTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Halil Öztop, iklim değişikliğinin kahve üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, bazı bölgelerde üretimin azalırken, daha önce kahve yetiştirilmeyen alanlarda artabileceğini ifade etti. Arabica çekirdeğinin, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen tür olduğunu vurguladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Halil Öztop, iklim değişikliğinin kahve üretimi üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Öztop, "İklim değişikliğinin bir sonucu olarak, kahve üretiminin yapıldığı alanlar azalabilirken, üretimin yapılmadığı yerlerde kahve üretimi artabilir." dedi.

İklim değişikliği nedeniyle birçok ülkede beklenmeyen sel felaketlerinin yaşandığını belirten Öztop, bu durumun tarımsal faaliyetleri direkt etkilediğini ve gıda zincirine yansıdığını kaydetti. Kahve üretiminin iklim değişikliğinden etkilenme potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Öztop, dünya genelinde kahve üretiminin çoğunluğunun Güney Amerika ülkelerinde ve Vietnam'da yapıldığını ifade etti. Özellikle ekvatora yakın bölgelerde iklim değişikliğinin ve sıcaklığın etkilerinin daha belirgin şekilde gözlemlendiğini belirtti.

Kahve üretiminde iki temel çekirdek türü olan Arabica ve Robusta'nın bulunduğunu hatırlatan Öztop, "İklim değişikliğinden en çok etkilenen kahve çekirdeği Arabica'dır. Tüketiciler tarafından yoğun tercih edilen bu tür, olumsuz etkilenme riski taşımaktadır." dedi.

Öztop, 2050 yılına kadar kahve üretim alanlarında önemli değişiklikler beklenildiğini, iklim değişikliği sonucunda mevcut kahve üretim alanlarının azalacağını, buna karşılık daha önce kahve yetiştirilmeyen alanlarda üretimin artabileceğini belirtti. Ayrıca, kahve üreticilerinin alternatif tarım arazilerine yönelmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Öztop, "Kahve üretiminin olumsuz etkilerini azaltmak için yeni üretim yöntemlerinin kullanılması ve sulama tekniklerinin geliştirilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *