İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ÇEVRE Sanayide atık ısı projeleri verimliliği artırıyor

Sanayide atık ısı projeleri verimliliği artırıyor

Sanayide faaliyet gösteren tesisler atık ısı projeleri ile doğalgaz tüketimlerini yüzde 5 ila yüzde 25 arasında azaltabiliyor.

Sanayi tesislerinin atık ısılarını boşa harcamamaları gerektiğinin altını çizen Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, bu konuda önemli bir tasarruf potansiyeli olduğunu belirtti. 
Karataş sanayide yaptıkları enerji etütlerini paylaşarak; “Yaptığımız 400’ün üzerindeki enerji verimliliği etütleriyle farklı sektörlerdeki fırınlarda harcanılan 100 birim enerjinin ortalama olarak yüzde 25 ila yüzde 40’ının ürüne temas ettiğini, geriye kalan yüzde 75 ile yüzde 60’ının boşa gittiğini, kazanlarda ise ortalama verimliliğin %65-70 civarında olduğunu söyleyebilirim.” dedi

BOŞA GİDEN ENERJİ NASIL GERİ KAZANILABİLİR?
Tesislerin enerji verimliliği sağlamak için uygulaması gereken yöntemleri anlatan Karataş; “Üreticilerin fırınlarda faydalı enerjiyi bir an önce yüzde 50’nin üzerine çıkartmaları gerekiyor. Hiçbir fırının ve kazanın bacasından atılan atık ısı boşa harcanmamalı. Tesislerin yüksek verim sağlayabilmesi için; yanmanın kontrolünü iyi yapmaları, yalıtımı doğru uygulamaları, prosesle ilgili her türlü ısıl işleme dikkat etmeleri gerekiyor. En önemli konulardan biri de kullanılan kazanlarda ve fırınlarda mutlaka ekonomizer olması gerekiyor. Çünkü ekonomizer olmayan bir kazan yüzde 10-15 enerjiyi doğrudan boşa atıyor demektir. Türkiye’deki kazanların yüzde 95’inde yoğuşmalı ekonomizer yoktur. Türkiye’deki endüstriyel tesisler kazanlarında yoğuşmalı ekonomizer kullanarak yüzde 5 ile 10 arasında enerji tasarrufu yapabilir. Yaptığımız tüm projeler bu rakama ulaşabileceğimizi gösteriyor. Atık ısı projesini hayata geçiren tesisler enerji maliyetlerini yüzde 5, doğalgaz tüketimlerini yüzde 25’e kadar düşürme imkanına sahipler. Bu oranlar ise sektöre göre farklılık göstermektedir. Tüm atık ısı projelerine teşvik ve hibe alınabileceği gibi, bu projeleri tasarrufundan yatırımını ödeyen enerji performans sözleşmesi ile yatırımcının cebinden tek kuruş çıkmadan gerçekleştirebiliriz.” dedi.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *