İstanbul
Hafif kar yağışlı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4984 %0.49
38,2035 %-0.17
99.155,99 %2.202
3.446,71 0,52
Ara
Muhalif. ÇEVRE Sera gazı yoğunluğu rekor seviyeye ulaştı: Küresel ısınma alarm veriyor

Sera gazı yoğunluğu rekor seviyeye ulaştı: Küresel ısınma alarm veriyor

Dünya Meteoroloji Örgütü, sera gazı yoğunluğunun rekor seviyeye ulaştığını ve küresel ısınmanın etkilerinin artacağına dikkat çekti.

Okunma Süresi: 2 dk

Dünya genelinde sera gazı yoğunluğu rekor seviyeye ulaştı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ise küresel ısınmanın etkilerinin daha da artacağı konusunda uyardı. Hazırlanan raporda, dünya genelinde sera gazının rekor seviyeye ulaştığı belirtilirken, gelecek yıllarda sıcaklıkların daha da artacağı vurgusu yapıldı. Uzmanlar, “alarm zillerinin” çalması gerektiğini söylerken, bu durumun insanlar için endişe verici gelişmeler olduğuna dikkat çekti.

Raporda, karbondioksit oranının, hiç olmadığı kadar hızlı şekilde atmosferde biriktiği kaydedildi. “Karbondioksit konsantrasyonları sadece 20 yılda yüzde 11,4 arttı.” ifadesine yer verildi. 2023’te atmosferdeki karbondioksit artışının, 2022’dekinden daha yüksek olduğu vurgulandı. Karbondioksit emisyonlarının önemli bir kısmının atmosferde kaldığı belirtilirken, bunun dörtte birinden fazlasının okyanus ve yaklaşık yüzde 30’unun kara ekosistemleri tarafından emildiği ancak bu oranların doğa olaylarına bağlı olarak her yıl değiştiği kaydedildi.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun bir kez daha rekor seviyelere ulaştığını hatırlatarak, “Bu, karar vericiler arasında alarm zillerinin çalmasına neden olmalı. Küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin çok altında sınırlama ve sıcaklık artışını sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 santigrat derece sınırlama yönündeki Paris Anlaşması hedefine ulaşmaktan açıkça uzaklaşıyoruz. Bunlar sadece istatistiklerden ibaret değil.” ifadelerini kullandı. Saulo, her bir derecelik sıcaklık artışının insan hayatı ve gezegene olumsuz etkisi olduğunun altını çizdi.

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, rapordaki verilerin potansiyel bir kısır döngüyle karşı karşıya olunduğu konusunda uyarıda bulundu. “Doğal iklim değişkenliği karbon döngüsünde büyük rol oynuyor. Ancak yakın gelecekte iklim değişikliğinin kendisi, ekosistemlerin daha büyük sera gazı kaynakları haline gelmesine neden olabilir. Orman yangınları atmosfere daha fazla karbon emisyonu salabilirken, daha sıcak okyanus daha az karbondioksit emebilir. Bu nedenle atmosferde küresel ısınmayı hızlandıracak daha fazla karbondioksit kalabilir. Bu iklim geri bildirimleri, insanlar için kritik endişelerden biri.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *