İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ÇEVRE TMMOB'dan JES gerçeği!

TMMOB'dan JES gerçeği!

Aydın’da jeotermal enerji projelerine her geçen gün yenisi ekleniyor. TMMOB “Büyük Menderes Havzasında JES Gerçeği Raporu” yayımlayarak bölgede JES’lerin verdiği zararı ortaya koydu.

Türkiye'de birçok tarım ürününün üretiminde ilk sıralarda yer alan Aydın’ın verimli toprakları jeotermal enerji santrallarının (JES) işgali altında. Bölgedeki JES projelerine her gün bir yenisi daha ekleniyor.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, şimdi de Nazilli’de Kiper Elektrik tarafından 3,85 hektarlık 6 ayrı yerde her biri 2 bin 500 metre derinliğinde jeotermal sondaj kaynak arama yapılması için hareket geçildi.
 
Proje alanı tarım arazisi içerisinde kalıyor ve bölgede birçok zeytin ağacı mevcut. Sondaj alanlarının yakınında ise dere yatakları var. Ayrıca proje alanına 3 kilometre yakınlığında Mastaura Antik Kenti bulunuyor. En yakın yerleşim ise 20 metre mesafede.

MENDERES KİRLENİYOR

Öte yandan TMMOB’nin hazırladığı ‘Büyük Menderes Havzasında JES Gerçeği Raporu’, bölgeye JES’lerin verdiği zararı gözler önüne seriyor. Raporda neredeyse her üç JES’ten ikisinin Aydın’da kurulduğu belirtilerek, “JES’lerin, yasal düzenlemelerle koruma altına alınmış büyük ova koruma alanlarına ve tarım arazilerine yapılması; yanlış ve hukuka aykırıdır” deniyor.

Bu projelerin hem yüzey ve yeraltı suları hem de toprak ve tarımsal üretim için ciddi tehdit oluşturduğuna vurgu yapılan raporda, uygulanan vahşi deşarj yöntemleri ile Büyük Menderes Nehri'nin kimyasallarla kirletildiğine de dikkat çekiliyor.

DENETİM YAPILMALI

Raporda, ÇED süreçlerinin etkin işletilmesi, JES firmaları lehine yasaların hiçe sayıldığı uygulamalardan vazgeçilmesi ve gerekli ölçüm/denetimlerin etkin şekilde yapılması talep ediliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *