Şişe burunlu yunuslar, balık avlamak için kuyruklarını kullanmak veya balıkçılarla birlikte yüzmek gibi birçok taktik kullanır. Fakat Karayipler'de gerçekleştirilen yeni bir çalışma, hayvanların avlarını tuzağa düşürmek için çamur halkaları oluşturduğunu belirledi. Bu, bölgede ilk kez görülüyor.
Bu avlanma tekniği şimdiye kadar sadece Florida Keys'te görülmüştü. Avlanma taktiğinde sürüdeki bir yunus, bir çamur halkası oluşturmak için kuyruğunu deniz tabanına yakın bir yerde çırpar. Balıklar halkanın içinde sıkışıp kalır ve su yüzeyinden geçerek kaçmaya çalışır fakat sudan çıkarken yunuslar üstlerine atlamaya hazırdır.
Sarteneja Koruma ve Kalkınma Birliği'ndeki araştırmacılar, bu balık avlanma taktiğini ilk olarak Karayipler'de Belize'deki Chetumal-Corozal Körfezi'nde gözlemlemişti.
Çalışmanın yazarı ve New York'taki Şehir Üniversitesi'nde yer alan The Graduate Center'daki psikoloji bölümünde hayvan davranışı ve karşılaştırmalı psikoloji alanında doktora adayı Eric Ramos, daha sonrasında Google Earth'ü taradı ve çamur halkasına dair görüntüler buldu.
Yunusların da tıpkı insanlar ve kuyruksuz maymunlar gibi, yenilikleri akranlarından öğrendiği keşfedildi
Ramos, bunun Florida eyaletindeki şişe burunlu yunuslar tarafından kullanılan balık avlama taktiğinin aynısı olduğunu doğrulamak için oradaki çamur halkalarının uydu görüntülerini toplamak amacıyla eyalete gitti.
Farklı bölgelerdeki iki yunus grubunun avını yakalamak için benzer bir taktik bulmasına şaşırdığını söyledi. Ne var ki, Florida Keys ve Chetumal-Corozal Körfezi'ndeki benzer ortamlar, yunusların aynı avlanma yöntemini kullanmasında rol oynamış olabilir.
Ramos, "Bu körfez (Karayipler'dekine) çok benziyor, dolayısıyla söz konusu durum, muhtemelen bu çözüm etrafında buluştukları ve benzer bir durumda balık avlamak için çamur halkaları oluşturmayı öğrendikleri yönünde güçlü bir örnek sunuyor. Benzer şekilde karmaşık taktikler geliştirmeleri bana inanılmaz geliyor" ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar Belize'de ve ayrıca Meksika'da şişe burunlu yunusların çamur halkaları oluşturduğunu ilk kez keşfetmiş olsa da Ramos, hayvanların bu tekniği geliştirmiş olmasına şaşırmadı.
Ramos, "Yunusların bunu yapmasını beklersiniz fakat önceden elimizde yakın olmayan farklı popülasyonlarda birbirine bu kadar benzeyen karmaşık bir yiyecek arama taktiği geliştirebileceklerini gösteren bir delil yoktu" dedi.
Yunusların yenilikçiliğine rağmen, iklim değişikliğinin dünya okyanusları üzerindeki etkisi avlanma onların yöntemlerine zarar verebilir. Ramos, bir hayvanın avlanma konusunda uzmanlaştıkça, çevresel değişimle başa çıkmasının o derecede zorlaştığını söyledi.
"İklim değişikliğinin körfezlerini değiştirdiği bir gelecekte, bu yunuslar sığ sularda balık avlama konusunda uzmanlaştıkları için bu balık popülasyonlarının azalmasıyla hayatta kalamayacakları bir mahrumiyetin içinde olacaklar" dedi