Isparta Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köylüleri uzun zamandır mağduriyet yaşıyor. 10 yıl boyunca işletilen mermer ocağının hafriyat ve molozlarını köy yakınına dökmesi nedeniyle köy zemininde derin çatlaklar ve yarılmalar oluştu. Valilik kararıyla 18 ev tahliye edildi. Konteyner evler kurulana dek vatandaşlar geçici olarak Sütçüler ilçesindeki Kredi Yurtlar Kurumu yurduna yerleştirildi. Ancak sorun bununla bitmedi. Geçim kaynağı hayvancılık ve seracılık olan köylüler heyelan riski alanı olduğu için ne serasıyla ne de hayvanlarıyla ilgilenebiliyor. Köylüler gidemediği için hayvanlar aç ve susuz vaziyette bekliyor.
"MERMER OCAĞI EVLERİMİZİN ZARARINI KARŞILASIN"
Köylüler heyelan riskine neden olan mermer ocağının işletmeye devam etmesine tepki göstermek için dün sabah saatlerinde mermer şirketine giderek yolu kapattı. “Mağduriyetimiz giderilsin, evlerimizin zararını devlet değil, mermer ocağı karşılasın” diyerek seslerini duyurmaya çalışan köylüler taş ocağı önünde nöbet tuttu. Olay yerine gelen jandarma ekipleri mermer işletmesi yetkilileriyle görüşerek çarşambaya kadar köylülerin zararının karşılanacağını söyledi. Köylülerden ANKA Haber Ajansı'na konuşan Ozan Demirbaş, “Biz bu sözlere inanmıyoruz. Amcamın marul serası hafriyat nedeniyle yıkıldı. Adamın tek geçim kaynağı seracılık şimdi o da yok. Biz burada domates fide siparişini şimdiden veririz ama köylülerin hepsi fide siparişlerini iptal etti. Çünkü kimse serasına giremiyor. Jandarma izin vermiyor” dedi.
"HAYVANLARIMIZ ORADA BİZ KYK YURDUNDA"
Evi boşaltılan Bekir Demirbaş işletmenin zararını karşılaşmasını talep ederek ANKA’ya şunları söyledi:
“Üç gündür KYK yurdunda kalıyorum. Evlerimize giremiyoruz hala mermer ocağı çalışıyor. Evlerde hayvanlarımız var. Evimizin eşyaları duruyor. Jandarma eşliğinde evimize girdiğimizde hiçbir şey alamıyoruz. Hayvanlarımız sabah akşam yemi verilecek bunlar sıkıntı. 3 gündür KYK yurdunda kalıyorum. Ne yapacağımız belli değil. Bizim acilen evlerimizin yapılıp içine girmemiz lazım. Biz devletten başka bir şey istemiyoruz. Mermer ocağı bizim evimizi yapsın biz evimize girelim. Biz başka bir şey istemiyoruz”
"AHIRDA HAYVANLARIMIZ AÇ BEKLİYOR"
Hanife Demirbaş, “Şu an da maddi manevi her şekilde zarardayız. Bizleri zarara uğratıp hiçbir şekilde ilgilenmediler. Yurtta böyle tıkıldık kaldık. Burada yalnız başımıza duruyoruz. Akşama kadar vakit geçmiyor. Evde hayvanlarımız aç bekliyor. Gidemiyoruz, yasak. Bizi zarara uğratan şahıslar da bizimle ilgilenmiyor, kaldık böyle” diyerek yetkililerin seslerini duymasını istiyor.
"DEVLET BİZİMLE İLGİLENSİN"
Köylülerden Ümmü Demirbaş ise, “Mallarımız kaldı. Evimiz kaldı. Evimize oturtmuyorlar. Evlerimiz çatladı içine girdirmiyorlar. Burada mağduruz devlet bizimle ilgilensin” dedi.
Yeşilyurt köylüleri; Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD ile Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın, ''Heyelan riski olan alanlara pasa dökülmemesi’’ kararına rağmen, “mermer işletmesi faaliyetini durdurmadı, Isparta İl Özel İdaresi konuya kayıtsız kaldı, rapor ve talimatlara rağmen heyelana sebep olan madenin faaliyetlerini durdurmadığını” iddia ediyor.