İstanbul
Rain and snow
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9976 %0.22
37,2320 %-0.56
96.427,45 %0.034
3.308,28 0,37
Ara
Muhalif. DÜNYA ABD: ”Türkiye’nin Rusya’ya olan ticari bağımlılığının farkındayız”

ABD: ”Türkiye’nin Rusya’ya olan ticari bağımlılığının farkındayız”

”Türkiye’nin Rusya’ya olan ticari bağımlılığının farkındayız”

Okunma Süresi: 2 dk

Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson, ”Türk işletmeleri ve bankaları, yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarıyla iş yaparak yaptırım riski ve G7 pazarlarına erişimlerini kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilir” uyarısında bulundu.

”Rusya’ya yönelik uluslararası yaptırımlar ve ihracat kontrolleri” gündemi ile temasları kapsamında Türkiye Bankalar Birliği ile bir araya gelen Nelson, Türk işletmeleri ve bankalarının, ”Rus askeri-endüstriyel kompleksi tarafından kullanılabilecek potansiyel ikili kullanıma sahip teknoloji aktarımları ile ilişkin işlemlerden uzak durmak için ek tedbir almaları” gerektiğini dile getirdi.

Rus oligarklar ve hükümet yetkililerinin Türkiye’de mülk ve yat satın almaya, iş yapmaya ve mülkleri için hizmet almaya devam ettiklerini ifade eden Nelson, Bankalar Birliği’ndeki konuşmasında, ”Yaptırım risklerini azaltmak için, finansal kurumlar olarak hepinize, özellikle istismara müsait sektörler de dâhil olmak üzere, Rus kurum ve şahısları ile yapılan işlemlerde daha fazla denetim yapma çağrısında bulunuyorum” dedi.

”Türkiye’nin Rusya’ya olan ticari bağımlılığının farkındayız”

Nelson, Türkiye’nin Rusya’dan enerji ithalatına ve tarım ürünleri ticaretine olan bağımlılığının farkında olduklarını ve bu ekonomik faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılması için çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Nelson, ”Bununla birlikte, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı zorunlu olmayan ihracatta kaydedilen belirgin artış, Türk özel sektörünü itibar ve yaptırım risklerine karşı özellikle savunmasız hâle getirmektedir” uyarısını yaptı.

Türkiye’nin, ”çatışma bölgelerine yakın uluslararası bir ticaret merkezi olarak, başka haydut devletler, terörist gruplar, organize suçlular ve yolsuzluğa bulaşmış aktörler tarafından istismar edilmesi de dâhil, kırılganlık yaratan zorluklarla karşı karşıya olduğunu” vurgulayan Nelson,  şöyle dedi:

”Hükümetler olarak, uluslararası ortamdaki bu tehditleri engellemek için çalışmakla beraber, bildiğiniz üzere, hükümetlerin genellikle değişen yasadışı finans tehditlerine karşı özel sektör kadar hızlı uyum sağlayamadığı alanlar da mevcut. Bu nedenle, Türk finansal sisteminin bütünlüğünü korumak ve ticari itibarınıza yönelik riskleri azaltmak için bağımsız adımlar atılması çağrısında bulunuyorum.” 

Kaynak: T24

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *