NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Pete Hegseth, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna ve Rusya arasında müzakere edilmiş bir barışa ulaşma stratejisinin "ihanet" olmadığını belirterek, Trump'ın bu barışı sağlayabileceğini ve bunun iyiye işaret olduğunu söyledi.
Hegseth, ittifakın çok daha büyük bir tehlikeyle mücadele etme misyonuyla karşı karşıya olduğunu kaydederek, "Rusya'nın bu saldırganlığının (NATO için) bir uyanış çağrısı olması gerekiyor" ifadesini kullandı
Poulsen, Ukrayna'nın NATO üyeliğine sıcak baktıklarını ancak bunun gerçekleşmesi için NATO üyelerinin aynı fikirde olması gerektiğini vurgulayarak, "Danimarka ve ABD'nin Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda farklı görüşleri var." dedi.
Danimarka’nın Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini belirten Poulsen, "Bana göre Avrupa'nın 2025 yılında Ukrayna'ya yardım etmek için daha da büyük sorumluluk üstlenmesi gerekecek." ifadesini kullandı.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey, CNN’e verdiği demeçte “İngiltere sadık bir NATO müttefiki olarak Ukrayna'nın NATO üyeliğini destekliyor. Ama bu biraz zaman alacak bir süreç. NATO’nun bir diğer önemli üyesi ABD’den de aynı duruşu sergilemesini bekliyoruz.” dedi
Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Hegseth'in açıklamasının bir zaman çerçevesi içermediğini belirtti. CNN’e konuşan Pevkur “Pete Hegseth'in söylediği şey, barış müzakerelerinin sonucunun Ukrayna’nın NATO üyesi olamayacağıdır" ifadesini kullandı.
Trump: Ukrayna’nın NATO üyeliği “uygulanabilir” değil
ABD Başkanı Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Rusya- Ukrayna savaşını sona erdirmeyi amaçlayan müzakerelere başlanacağını belirtti.
Trump, "Uzun zamandır Ukrayna'nın NATO'ya girmeyeceğini söylüyorlar, benim için sorun yok. Ukrayna’nın NATO'ya girmesi pratikte uygulanabilir değil" değerlendirmesini yaptı.