Uluslararası gemi trafiği sisteminin (AIS) verilerine göre, USS Donald Cook destroyeri, Suda Adası'ndaki ABD Donanma Üssü'ne giriş yaptı.
Karadeniz'e yönlendirilen diğer savaş gemisi USS Roosevelt'in nerede olduğu ise henüz bilinmiyor.
Her iki gemi de bin 600 kilometre menzilli Tomahawk kruz füzelerinden yaklaşık 56'şar adet taşıma kapasitesine sahip.
Daha önce Türk Dışişleri kaynakları, ABD'nin 2 savaş gemisini Karadeniz'e göndermek için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uygun olarak Türkiye'ye bildirimde bulunduğunu açıklamıştı. Kaynaklar, iki geminin ayrı ayrı 14 ve 15 Nisan'da Karadeniz'e çıkıp 4 ve 5 Mayıs'ta dönmelerinin planlandığını da aktarmıştı.
'Kırım'dan uzak durun'
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Ryabkov da, konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
"Görünen o ki ABD kendisini denizlerin efendisi olarak görüyor. Gene de anlamalılar ki birtakım olaylar yaşanması riski oldukça yüksek. ABD’yi uzak durmaları konusunda uyarıyoruz, Kırım’dan uzak, Karadeniz kıyımızdan uzak dursunlar. Bunu kendi iyilikleri için yapsınlar."
Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri: Ukrayna ve ABD’nin eylemleri terör saldırılarına zemin oluşturuyor
Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Kırım'da terör saldırıları tehdidi için ön koşullar olduğunu, söz konusu tehditlerin ABD, NATO, bazı AB ülkeleri ve Ukrayna'nın Rusya karşıtı faaliyetlerinden kaynaklandığını belirtti.
Sivastopol’de düzenlenen ‘Kırım'da ulusal güvenliğin sağlanması’ konulu toplantıda konuşan Patruşev, “Kırım yarımadası topraklarında etnik, dinler arası temelde olası kargaşa ve terör saldırıları olasılığı nedeniyle ulusal güvenliğe yönelik tehditlerin ortaya çıkması için ön koşullar korunuyor” diye konuştu.
Patruşev, tehditlerin başlıca nedenlerini ‘ABD'nin ve kontrol ettiği NATO blokunun, bir dizi AB ülkesinin ve Ukrayna’nın Rusya Federasyonu'nun iç ve dış politikasını gözden düşürmeyi, otoritesini ve uluslararası imajını zedelemeyi, aşırılık yanlısı ve milliyetçi ideolojiyi yaymayı hedefleyen yıkıcı faaliyetleri’ olarak sıraladı.