İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4588 %-0.06
36,5388 %-0.14
3.521.964 %3.474
3.054,31 0,03
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Ahlak polisinin kapatılmasının İran’da değiştireceği bir şey olmayacak

Ahlak polisinin kapatılmasının İran’da değiştireceği bir şey olmayacak

Yürürlükten kaldırmak ciddi bir uygulamadır. Kavramı doğru kullanmak ise oldukça önemlidir. İran’da ahlak polisinin kaldırıldığı haberleri yayıldı. Bu duyum ne ölçüde doğru ve aslında ne kadar gerçek?

Konu hakkındaki ilk haberlerin ortaya çıkışı İran Başsavcısı Mohammad Jafar Montazeri'nin yorumları sonrasındaydı. Bir basın toplantısında yöneltilen sorulara verdiği cevaplara dayandırılıyordu. Pazartesi günü de tesettür uygulamalarını denetleyen özel komiteye daha yakın farklı bir hükümet yetkilisi, kapatmayı doğrular nitelikte demeç verdi.

Bu tasfiyeyi İran’da bir değişim sinyali olarak görmek oldukça cazip olanı. Diğer açıdan bakarsak, ülke çapında protestoların başlamasına neden olan Mahsa Amini’nin gözaltına alınması ve öldürülmesinin sebebi; yalnızca ahlak polisi değildi. İran’da kavurucu yaz sıcaklarına girilen her dönemde ülkenin dört bir yanında kadınların tüm vücutlarını örtmelerini zorunlu kılmak için istenmeyen yasaklar ortaya çıkardı. Ahlak polisinin dağıtılması kararı protestocular için verilen büyük bir taviz, genel anlamda da İran için büyük bir değişiklik olarak görünüyor.

Ancak olayın kırılma noktası şurası: Ahlak polisi artık sokaklarda gezmeyecek olsa bile, bunun tek başına kadınların giyimini düzenleyen başörtü yasalarını etkilemesi olanak dahilinde değil. Emredildiği anda başörtüsü yasaklarını uygulayabilecek pek çok başka kurum bulunuyor.

Aslına bakarsak olayın arka planında başka bir düşünce var gibi duruyor. İddiaya göre hükümet yetkilileri; başörtüsü ve farklı yasakları empoze etmek için, “daha yeni, daha güncel ve ayrıntılı yöntemlerin bulunduğu” Ahlak Polisi 2.0’ı ortaya atma düşüncesindeler.

Burada şu an için kaldırılan bir şey olduğunu söyleyemeyiz. Kölelik ve çocuk işçi kaldırıldı evet. Ancak İran’ın dini lideri bir gün çıkıp kadınların istedikleri gibi giyineceklerini söylerse, bu resmi olarak tanınmış olacaktır. Ancak şu an için en fazla diyebileceğimiz, İran İslam Cumhuriyeti’nde başörtü yenileniyor şeklinde olabilir.  

Not: Kapak tasarımı Financial Times'dan alınmıştır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *