İtalyan ANSA ajansının haberinde, Akdeniz'de İtalyan arama-kurtarma bölgesi içinde kalan bölgede 7 metrelik bir teknenin alabora olduğu, bir balıkçı teknesinin 34 düzensiz göçmen ile 1 cesedi denizden çıkardığı belirtildi.
Kurtarılan 8'i kadın, 6'sı çocuk olmak üzere 34 göçmen ile 1 göçmenin cesedinin İtalya Sahil Güvenlik ekiplerinin devriye botlarıyla Lampedusa Adası'na getirildiği, teknenin Tunus’tan cumartesi günü hareket ettiği kaydedildi.
Kurtulan göçmenlerin ifadesine göre, batan teknede yaklaşık 20 düzensiz göçmen daha vardı. İtalya Sahil Güvenlik ekipleri, kayıp 20 göçmen için arama çalışmaları başlattı.
Bu arada, Lampedusa Adası'na son 24 saatte kendi imkanlarıyla ulaşan 21 tekne olduğu ve düzensiz göçmen sayısının 819 olduğu bildirildi.
İtalya İçişleri Bakanlığının verilerine göre, yılbaşından bugüne deniz üzerinden gelen düzensiz göçmen sayısı 36 bin 610'a ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde ise bu sayı 9 bin 89 idi.
- Orta Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu
Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akınında, Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor.
Bu güzergahta denizde yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, Avrupalı devlet görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Söz konusu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.
Kendi imkanlarıyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer ise genellikle İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası oluyor.
Teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.