İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Akdeniz’deki mezarlık! Denizlerde yüz üstü bırakılan göçmenlerin dramı

Akdeniz’deki mezarlık! Denizlerde yüz üstü bırakılan göçmenlerin dramı

Her yıl binlerce göçmen ve mülteci, Avrupa'ya sığınma umuduyla derme çatma teknelere ve botlara binmek için Libya boyunca tehlikeli bir yolculuk yapıyor. Ancak AB, Libya kıyılarında yürüttüğü arama kurtarma operasyonlarını 2018'de sonlandırdı. O zamandan beri Orta Akdeniz'deki krize devlet öncülüğünde uygun bir durum yaratılamadı. 

Kurtarma gemisi, Libya kıyıları açıklarında botları batan göçmen ve mültecilerden aynı anda üç farklı imdat çağrısı aldı. Hepsi, konumundan en az 10 saatlik uzaklıktaydı.

Aynı anda üç yerde bulunamadığınızda ve her değerli saniye önemliyken ne yaparsınız?

Bu, Avrupalı bir denizcilik ve insani yardım örgütü olan SOS Mediterranée'nin iki hafta önce karşı karşıya kaldığı kabustu. SOS Mediterranée, Libya kıyıları açıklarında uluslararası sularda devriye gezen bir avuç sivil toplum kuruluşundan (STK) biri.

48 saatlik bir süre boyunca, Avrupa'ya giden deniz yolunda ilerlemeye çalışan yüzlerce savunmasız erkek, kadın ve çocuğun kurtarılması gerektiği bilgisini aldılar.

BU YILIN EN BÜYÜK TEKİL GEMİ KAZASIYDI

SOS Mediterranée tehlikedeki botlardan birinin koordinatlarını aldığında, suda botun sönmüş kalıntılarını ve ne yazık ki bir dizi ceset buldu, cesetlerden biri can yeleğinin üzerine eğilmişti.

Bottaki 130 kişinin hepsinin boğulduğuna inanılıyor.

Bu olay Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre bu yıl Orta Akdeniz'deki en büyük tekil gemi kazasıydı. Ölümcül olay, 2021'de toplam 500 göçmen ve mültecinin boğulduğu anlamına geliyordu ki bu, geçen yılın aynı dönemindeki toplam ölü sayısının üç katı.

Denizde tehlikedeki botlar için bir acil yardım hattı olan Alarm Phone yardım grubu, bir tweet'te, korkunç olaydan hemen önce yaklaşık 10 saattir botla temas halinde olduklarını ve botun "GPS konumunu ve gemideki korkunç durumu Avrupalı ve Libyalı yetkililere defalarca aktardıklarını" söyledi. Grup, buna rağmen denizde tehlikede olan botu yalnızca SOS Mediterranée gibi devlet dışı aktörlerin aradığını söyledi.

AB ARAMA KURTARMAYI 2018’DE SONLANDIRDI

Her yıl binlerce göçmen ve mülteci, Avrupa'ya sığınma umuduyla derme çatma teknelere ve botlara binmek için Libya boyunca tehlikeli bir yolculuk yapıyor. Ancak AB, Libya kıyılarında yürüttüğü arama kurtarma operasyonlarını 2018'de sonlandırdığından beri Orta Akdeniz'deki krize devlet öncülüğünde uygun bir yanıt gelmedi.

Şimdi, daha önce gelenlerin yerini alan Themis Operasyonu var. Fakat program arama kurtarmanın "çok önemli" bir öğe olduğunu söylese de faaliyet, Themis Operasyonunun "artırılmış hukuki yaptırım odağına" sahip olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

STK TEKNELERİ UĞRAŞIYOR

Dolayısıyla şu anda umursama yükü STK teknelerinin, şans eseri orada olan ticaret gemilerinin ve insan hakları grupları tarafından savunmasız göçmenlere ve mültecilere kötü davranmakla suçlanan Libya sahil güvenliğinin üzerinde.

AB'den fon alan Libya sahil güvenliği de tekneleri durduruyor ve onları savaşın harabeye çevirdiği Libya'ya geri götürüyor. Burada göçmenler ve mülteciler korkunç derecede bakımsız gözaltı merkezlerinde tutuluyor. Eğer özgürlerse, fidye için kaçırılma, köleleştirme, işkence görme ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Uzun süredir milislerin, cihatçıların ve kaçakçıların pençesindeki bir ülke olan Libya'daki korkunç koşullar iyi biliniyor. Birçok muhabir gibi ben de 7 yılımı göçmenlerin ve mültecilerin Libya'daki gözaltı merkezlerinin içinde ve dışında karşılaştıkları korkunç şiddeti ve de denizdeki dehşetli kurtarmaları belgelemekle geçirdim. Bu yüzden, Avrupa'nın sadece sınırlarını kapatmakta üstelemesi boş yere çabalıyormuşuz gibi hissettiriyor.
 
AVRUPA BİR DE YARDIM GEMİLERİNİ ENGELLEDİ

Akdeniz'de kurtarma gemileri de işleten Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ekimde, STK'lere ait kurtarma gemilerinin hayat kurtarmasını engellemek için Avrupa hükümetlerinin teknelerini alıkoyduğunu bile iddia etti.

Eylülde, MSF ve Sea-Watch tarafından işletilen arama kurtarma gemisi Sea-Watch 4, Sicilya'nın Palermo limanında İtalyan yetkililer tarafından alıkonmuştu. O dönem MSF, bunun 5 ay içinde alıkonulan 5'inci STK arama kurtarma gemisi olduğunu söylemişti.

Bana göre, 2018'den beri Avrupa'nın tepkisi krize göz yummak oldu. Avrupa, botların önünü kesmek ve onları Libya'ya geri götürmek için Libya kıyılarını güçlendirmeye odaklandı. Ülkede biraz zaman geçirmiş herkes, bunun insanlık dışı bir çılgınlık olduğunu bilir.

Libya'da koşullar her yıl daha da kötüleşiyor. 2020'de başkent Trablus için tam anlamıyla bir çatışma yaşandı. Çatışma sona ermesine ve meşru bir birlik hükümeti olmasına rağmen, bu hükümet güçlü ve şiddet yanlısı kaçakçıları durdurmak için yeterince güçlü değil.

Son birkaç yıl, kaç kişi çoğu durumda ölmek üzere Libya'ya geri gönderilirse gönderilsin, denizde boğulmak üzere bırakılırsa bırakılsın, dünyanın en çaresizlerinin hâlâ Avrupa'da daha iyi bir yaşam aramaya çalıştığını gösterdi.

Bu yüzden, bu insanlık dışı "caydırıcılar" yalnızca daha fazla erkek, kadın ve çocuğun öldüğünü gördü.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Libya makamları göçmenlerin ve mültecilerin güvenliğini garanti altına alabilene kadar, keyfi gözaltına son verip göçmenlerin tutulduğu hapishanelerin koşullarını iyileştirene kadar, Avrupa, Libya kıyıları açıklarındaki uluslararası sularda arama kurtarma görevlerine devam etmeli.

Avrupa ülkeleri insanları güvenli limanlara götürmek için düzgün işleyen bir bölgesel karaya çıkarma programı da oluşturmalı ve kurtarılanları otomatik olarak gözaltına almak yerine, güvenli bir şekilde yasal koruma altına alınabilmeleri için başka bir Avrupa ülkesine hızlı bir şekilde taşınmalarını ayarlamalıdır.

Dünya, Akdeniz mezarlığı karşısında fazla hissizleşti. Daha fazla kişi gereksiz yere hayatını kaybetmeden önce bu artık sona ermeli.
 


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *