İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
3.529.021 %2.978
3.072,37 0,62
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Avrupa mutfağı 'kurtlanıyor': Güvenli yenilikçi gıda olarak servis edecek

Avrupa mutfağı 'kurtlanıyor': Güvenli yenilikçi gıda olarak servis edecek

AB üyesi 27 ülke, literatürde adı 'tenebrio molitor' olan sarı renkli un kurdunun kurutulmuş larvasının 'yenilikçi gıda' etiketi ve 'güvenli yiyecek' olduğu notuyla süpermarket raflarında ve restoran menülerinde yerini alması konusunda anlaştı.

Koronavirüs pandemisinin alameti farikası olduğu değişen toplumsal yaşam, 'kurtlanıyor'. Fırınlar, un fabrikaları, un değirmenlerinde rastlanan ve unla beslenen bir böcek türü olan un kurdunun 'geleceğin besini mi olacağını' sorduran bir gelişme yaşandı. Avrupa Birliği'ne (AB) üye 27 ülke, literatürde adı 'tenebrio molitor' olan sarı renkli un kurdunun kurutulmuş larvasının 'yenilikçi gıda' etiketi ve 'güvenli yiyecek' olduğu notuyla süpermarket raflarında ve restoran menülerinde yerini alması konusunda anlaştı.

Öncesinde Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, Ocak 2021'de sarı un kurdunun insanlarca yenilmesinin güvenli olduğuna karar vererek gıda tüketim maddesi olmasının yolunu açmıştı.

Bugün Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı uzlaşma AB müktesebatı haline gelirse, AB yurttaşları ve AB'ye gelen turistler karınlarını sarı kurtçuklarla doyurmaya başlayabilecek. Komisyon'un açıklamasında böyle bir sahneyi tasavvur etmekte zorlananlara hitaben "Alternatif protein kaynağı olarak böceklerin kullanılması yeni bir yöntem değildir ve dünyanın pek çok bölgesinde düzenli olarak böcek yenilmektedir" denildi.

ALERJİ UYARISI

Açıklamada gıda ürünlerinin içindekiler bölümünde un kurdu bulunduğunun net biçimde ifade edilmesi gerektiği, karides ve toz akarına alerjik kişileri un kurdu için de uyarmak bakımından bunun zorunlu olduğu vurgulandı. 

Buna göre kurutulduğunda yer fıstığı gibi bir tadı olan un kurdunun burgeri, şeyki, bisküvisi ve hatta çikolatasını üretmek de mümkün olacak. Ve bununla da kalmayacak.

Un kurduyla ilgili kararın gelecek haftalarda resmileşmesinin beklendiğini açıklayan Komisyon, AB'de böceklerin 'yenilikçi gıda' haline gelmesine yönelik şimdiki halde 11 başvuru daha bulunduğunu ve bunların Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu tarafından değerlendirileceğini duyurdu.

AB ÇAPINDA İLK KEZ 

Komisyon, AB çapında ilk kez gıda olarak böcek tüketimine izin verileceğini, ancak daha önce bazı üye ülkelerde böcek tüketiminin olduğunu söyledi. Ancak bu, bütün böceklerin onaya tabi olmasını gerektiren yenilikçi gıdalar hakkındaki AB yönetmeliğinin 2018'de güncellemesinden önceydi.

Bira mayası, buğday kepeği, mısır nişastası ve patates unu gibi maddelerde hızla büyüyebilen sarı un kurdu, gerekli yağ ve amino asitleri içermesi bakımından yüksek protein değerine sahip olmasıyla dikkat çekiyor ve Güneydoğu Asya gıda piyasasında uzun zamandır bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *