İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4912 %0.03
36,6013 %0.03
3.445.090 %0.247
3.067,04 0,45
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA BAE, Gazze’de savaş sonrası geçici hükûmet kurulması için ABD ve İsrail ile görüşme halinde

BAE, Gazze’de savaş sonrası geçici hükûmet kurulması için ABD ve İsrail ile görüşme halinde

Reuters’a konuşan bir BAE yetkilisi “BAE, Filistin Yönetimi’nde önemli reformlar yapılmasını, Filistin Yönetimi’nin güçlendirilmesini ve Filistin devletine yönelik güvenilir bir yol haritası oluşturulmasını içermeyen hiçbir plana katılmayacaktır. Şu anda eksik olan bu unsurlar Gazze sonrası herhangi bir planın başarısı için elzemdir.” ifadelerini kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail ve ABD ile savaş sonrası Gazze’de ”reform geçirilmiş” bir Filistin yönetimi göreve gelene kadar geçici yönetime katılma konusunu görüştü. 

Reuters’e konuşan bir düzine yabancı diplomat ve Batılı yetkili, ilk kez Reuters tarafından rapor edilen perde arkası görüşmelerin, BAE ve ABD’nin, başka ülkelerle birlikte, İsrail ordusu çekildikten sonra ve bir Filistin yönetimi görevi devralana kadar Gazze’nin yönetimini, güvenliğini ve yeniden inşasını geçici olarak denetleme olasılığını içerdiğini söyledi.

Görüşmelerin özel olması sebebiyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, bir yıldan fazla süren savaşın ardından İsrail’in Gazze için kendi planlarını ortaya koymakta isteksiz davrandığını ve uluslararası toplumun da uygulanabilir bir plan oluşturmakta zorlandığını söyledi.

BAE, ABD’nin yakın bir güvenlik ortağı ve bu durum Körfez ülkesine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya karşı bir koz sağladığı değerlendiriliyor. 

Diplomatlar ve yetkililer BAE’deki görüşmelerde ortaya çıkan fikirlerin ayrıntıdan yoksun olduğunu ve resmi, yazılı bir plana dönüştürülmediğini ya da herhangi bir hükûmet tarafından kabul edilmediğini vurguladı.

Kaynaklar, perde arkasındaki görüşmelerde Abu Dabi’nin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü bağımsız bir Filistin devleti altında yönetmek üzere ”reformdan geçirilmiş” bir Filistin Yönetimi’ni savunduğunu ve İsrail’in buna açıkça karşı çıktığını söyledi.

Bir BAE yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada “BAE, Filistin Yönetimi’nde önemli reformlar yapılmasını, Filistin Yönetimi’nin güçlendirilmesini ve Filistin devletine yönelik güvenilir bir yol haritası oluşturulmasını içermeyen hiçbir plana katılmayacaktır. Şu anda eksik olan bu unsurlar Gazze sonrası herhangi bir planın başarısı için elzemdir.” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Reuters’a yaptığı açıklamada, BAE de dâhil olmak üzere ”çeşitli ortaklarla yönetişim, güvenlik ve yeniden yapılanma seçenekleri üstünde görüşmeler yapıldığını ve ortaklar tarafından çeşitli taslak teklifler, planlar ve fikirler ortaya atıldığını” söyledi.

BAE’den barış gücü önerisi

Diplomatlar ve Batılı yetkililer, Filistin Yönetimi’nde reform yapılmasının yanı sıra, BAE yetkililerinin Gazze’de savaş sonrası barışı koruma gücünün bir parçası olarak özel askerî yüklenicilerin kullanılmasını önerdiklerini söyledi. 

Diplomatlar ve Batılı yetkililer, bu tür yüklenicilerin konuşlandırılmasının Batılı ülkeler arasında endişelere yol açacağını söyledi. ABD ve başka hükümetler tarafından kiralanan özel askeri yükleniciler, Irak ve Afganistan da dahil olmak üzere başka iddiaların yanı sıra işkence, insan hakları ihlalleri ve aşırı güç kullanımı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Yeniden yapılanma yıllar alacak

İsrail’in 15 ay süren yıkıcı askeri harekâtının ardından Gazze’nin siyasi kurumları da dâhil olmak üzere yeniden inşasının yıllar alması ve on milyarlarca dolara mal olması bekleniyor. İsminin açıklanmasını istemeyen iki eski İsrailli yetkiliye göre BAE, İsrail ordusunun ve Netanyahu’nun tutumunu eleştirmiş olsa da İsrail, petrol zengini bu ülkenin savaş sonrası Gazze’ye müdahil olmasını istiyor.

Hamas’ın BAE tarafından tartışılan önerilerden haberdar olup olmadığı sorusuna örgütün üst düzey yetkililerinden Besim Naim, Reuters’a verdiği demeçte savaştan sonra Gazze’nin “yabancı müdahaleler” olmaksızın “belirgin bir şekilde Filistinli” olması gerektiğini söyledi.

”Reformdan geçirilmiş” Filistin yönetimi 

Körfez ülkesi, savaş sonrası çok uluslu bir misyona sadece Filistin Yönetimi’nin daveti ve ABD’nin katılımı ile asker göndereceğini söyledi.

Ancak Netanyahu, Filistin Yönetimi’nin İsrail’e karşı nefreti körüklediğini söylediği okul müfredatı ve İsrail’de tutuklu bulunan Filistinlilerin ailelerine maaş bağlama politikasına ilişkin uzun süredir devam eden şikayetlerini gerekçe göstererek Gazze’yi yöneten mevcut haliyle Filistin Yönetimi’ne karşı olduğunu söyledi.

Diplomat ve yetkililer, BAE’nin kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde BAE yetkililerinin sık sık yolsuzluk ve beceriksizlikle eleştirdiği Filistin Yönetimi’ne yeni bir başbakanın liderlik etmesi çağrısında bulunduğunu söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *