İstanbul
Orta şiddetli yağmur
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,1270 %0.05
37,7025 %0.34
97.787,00 %1.755
3.375,22 0,23
Ara
Muhalif. DÜNYA Belarus 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üye olabilir

Belarus 2024'te Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üye olabilir

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Zhang Ming, Belarus 2024 yılında örgüte tam üye olabileceğini belirtti.

Okunma Süresi: 2 dk

ŞİÖ Genel Sekreteri ZhangBelarus’un 2024 yılında örgüte tam üye olmasını beklediğini ifade etti. Belarus Radyosu Birinci Kanalı’nın Youtube kanalında yayınlanan röportajda Zhang“Minsk'in gelecek yıl Astana Zirvesi’nde örgütün onuncu tam üyesi olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İlgili mutabakat zaptının yürürlüğe girmesi için iç prosedürlerin tamamlanması için gereken sürenin, yasal prosedürlerin tamamlanmasına bağlı olarak üye ülkelerin her birinde duruma göre değiştiğine dikkat çeken Zhang, “Yeni üyelerin kabulüne ilişkin prosedüre göre bir sonraki adım, bu belgenin Belarus Cumhuriyeti tarafından onaylanması olmalıdır. Başvuru sahibi Anlaşmaya, 15 Haziran 2001 tarihli Terörizm, Ayrılıkçılık ve Aşırıcılıkla Mücadeleye İlişkin Şangay Sözleşmesi'ne ve ŞİÖ bünyesinde kabul edilen bir dizi uluslararası anlaşma ve belgeye katılacak” ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında gerçekleşen ŞİÖ Zirvesi kapsamında örgüte tam üye ülke olarak katılmak üzere Belarus’un yükümlülüklerine ilişkin anlaşma imzalanmıştı. Belarus Dışişleri Bakanı Sergey Aleynik, Minsk'in yakın gelecekte belgenin tüm ŞİÖ üyeleri tarafından onaylanmasını beklediğini açıklamıştı.

Türkiye'nin 'diyalog ortağı' olarak yer aldığı ŞİÖ, ilk olarak Şanghay Beşlisi adıyla 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin'in Şanghay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla kuruldu.

2001'de Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan Şanghay Beşlisi'nin adı Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değişti.

Pakistan ve Hindistan da daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi. 2005'te ŞİÖ'ye gözlemci olarak kabul edilen İran'ın tam üyelik süreci 2021'de tamamlanması ile üye sayısı dokuza çıktı.

Doğu'nun NATO'su olarak nitelendirilen ŞİÖ, üye ülkeler arasında askeri, ekonomik ve kültürel işbirliğini sağlamayı ve özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmeyi amaçlıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *