The Guardian’da yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner, kurumun ülkeden çekilme ihtimalinin Taliban’ın kadın personelin çalışmasına yönelik yasağından sonra haftalar süre müzakereler sonunda oluştuğunu söyledi.
Taliban, BM’den çağrılara karşılık kadınların kurumda çalışmasına yönelik pozisyonunu değiştirmeyi reddetmişti. Kadınlar, yerel olarak işe alınan yardım kuruluşu personelinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor ve ayrıca herhangi bir yardım kesintisine karşı en savunmasız olarak görülüyor.
BM tarafından istihdam edilen 2 bin 700’ü erkek, 600’ü kadın 3 bin 300 Afgan, Taliban’ın BM tarafından istihdam edilen Afgan kadınların artık iş için rapor veremeyeceğini söylediği 12 Nisan’dan beri işe gitmedi. BM sözcüsü Stéphane Dujarric, kurumdaki Afganların çalışmaya devam ettiklerini ve ücretlerinin ödeneceğini söyledi. BM’nin 200’ü kadın olmak üzere 600 kişilik uluslararası personeli, Taliban fermanından etkilenmedi.
Taliban’ın kadınlara yönelik baskıları artıyor
Taliban’ın 2021’de Afganistan’da yönetimi yeniden ele geçirmesinden beri kadınlara yönelik baskı artıyor.
Kadınlardan sadece gözlerini gösterecek şekilde giyinmeleri ve 72 kilometreden uzak yerlere seyahat etmeleri halinde bir erkek akrabanın onlara eşlik etmesi isteniyor.
Taliban Kasım ayında kadınların parklara, spor salonlarına ve yüzme havuzlarına girmelerini de yasaklamıştı.
Afganistan’da kız çocuklarının ve kadınların, okullara ve üniversitelere gitmesi de yasak.
BM, ciddi bir ekonomik ve insani krizle boğuşan Afganistan’da yaşayan 23 milyon kişiye insani yardım ulaştırmak için çalışıyor.