İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. DÜNYA BM’den küçük çiftçilere destek mesajı

BM’den küçük çiftçilere destek mesajı

Türkiye’de süt krizinin gündeme geldiği şu günlerde IFAD’ın yeni başkanı Alvaro Lario, işinin hiç kolay olmadığını kabul ediyor.

Okunma Süresi: 2 dk

IFAD, gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilere hibeler ve ucuz krediler sağlayarak sürdürülebilir tarım yoluyla gıda üretimini teşvik etmek için BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Gıda Programının yanı sıra özel sektörle birlikte çalışan Roma merkezli bir BM kuruluşudur. Lario, olağan bir olay haline gelebileceği konusunda uyardığı küresel bir gıda krizinin ortasında Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu'nun başkanlığını üstleniyor.

Lario, IFAD’ın küçük ölçekli çiftçilere yatırım yapmaya yönelmesini istiyor. Sözlerine “Dayanıklılık, gelirinizde bir dalgalanma olduğunda -şu anda enflasyonda olduğu gibi- iklimden kaynaklı bir darbe ile karşılaştığınızda, yoksulluğun eşiğinden yoksulluğa düşmeyeceğiniz anlamına gelir” diye devam eden Lario, Ukrayna’daki savaşın da büyümesine yardımcı olduğu küresel gıda krizinin, dünya liderlerinin bu sorunu gündemlerine taşımadıkça tekrarlanacağını; su ve toprağın korunmasına yatırım yaparak, düşük faizli krediler sunarak sağlayarak ve üretkenliği artırarak yüz milyarlarca doların küçük çiftliklere yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Lario, “Gördüğümüz şey şu ki, şu anda kendi yiyeceklerini bile üretemiyorlar, birçoğu varlıklarını satmak zorunda kalıyorlar. Çünkü kendilerini bile besleyecek kadar paraları yok.”  diyerek küçük çiftçilerin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekiyor ve Ukrayna'daki savaşın etkisinin aylarca temel gıdaların nakliyesini aksattığını, gübre fiyatlarının sıçramasına neden olduğunu ve savaştan önce 150 milyon insanın açlığa düşmesi nedeniyle mevcut sorunları daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Küresel gıda fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra Mart ayında kaydedilen en yüksek seviyelerine ulaştı. Dünyanın en büyük gübre ihracatçısı olan Rusya'dan yapılan sevkiyatları sınırlayan yaptırımların yanı sıra Çin'den gelen gıda miktarlarının azalması ve Avrupa'daki genel gübre üretiminin düşmesiyle birlikte, tarımsal verimliliği etkileyen yüksek gübre fiyatları konusunda da endişeler var.

“Yoksullukla, gıda güvensizliğiyle, gıda sistemlerinin finansmanıyla mücadele etmenin yolu, her zaman bu uzun vadeli kırsal dönüşümle ve küçük ölçekli üreticileri masaya getirmekle başlamalıdır. Şu anda bu konuya yatırım yapmazsak, Ukrayna savaşını yakında çözsek bile, iki ila beş yıl içinde aynı durumda olacağız" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *