İtalyan heykeltraş Salvatore Garau'nun “Io sono” (Benim) adlı görünmeyen eseri açık arttırmada 15 bin Euro'ya (yaklaşık 155 bin TL) alıcı buldu.
İtalya’da görünmeyen heykel binlerce Euro'ya alıcı buldu. İtalyan heykeltraş Salvatore Garau'nun “Io sono” (Benim) adlı görünmeyen eseri Milano'da bulunan Art-Rite müzayede evinde 6 bin Euro fiyatla 18 Mayıs'ta açık arttırmaya çıkarılmıştı.
Sanatseverlerden biri açık artırmada, materyalsiz eser için 15 Euro (yaklaşık 155 bin TL) ödedi. Alıcıya, maddi olmayan eser ile ilgili sadece orijinalliğinin kanıtı olan garanti belgesi verildi.
Garau eserinin satışı hakkında yaptığı açıklamada, "Müzayede reddedilemez bir gerçeğe tanıklık etti. Boşluk, enerji dolu bir alandan başka bir şey değildir ve Heisenberg'in belirsizlik ilkesine göre boşluğumuzu boşaltıp geriye hiçbir şey kalmasa bile hiçbir şeyin ağırlığı yoktur. Bu nedenle yoğunlaşan ve kısacası içimizde parçacıklara dönüşen enerjiye sahiptir” dedi.
Garau, görünmez eserini daha önce, Milano'daki Scala Meydanı'nında düzenlenen sergisi dahilinde bir beyaz çerçeve içerisinde sergilemişti.
MURAT ÜLKER'DE BEDRİ BAYKAM'IN BOŞ ÇERVEVESİNİ SATIN ALMIŞTI
Murat Ülker'in 2013 yılının nisan ayında Bedri Baykam'dan 125 bin dolar ödeyerek satın aldığı 'Boş çerçeve' isimli eseri, Contemporary İstanbul'un en çok ilgi gören eserlerinden biri olmuştu.
Ülker tarafından satın alınmasının ardından çokça tartışılan eser, Yıldız Holding'in koleksiyonundan Santiago Torres'in interaktif sanal mekanlı dijital ekranı ile birlikte sanatserverlerin sergideki ilgi odağı haline geldi.
Sergide ''Boş çerçeve'', Torres'in sanal mekanlı dijital ekranının önünde sergilendi.
Murat Ülker, eseri satın alma fiyatının çok üzerinde bir bedelle Milanolu bir galeri aracılığıyla satmıştı.
MURAT ÜLKER, "BİZE GÖRE ARTIK BOŞ DEĞİL" DEMİŞTİ
Ülker, eseri satın aldığı dönemde yaşanan tartışmalarla ilgili geçtiğimiz günlerde Milat Gazetes'nden Serdar Arseven'e verdiği röportajda, "Bu konuda epey bir paylaşım oldu.
Bu paylaşımların hepsini göz önüne aldık. Fakat niyeti halisane olmayan, hakaret amaçlı olanları dikkate almadık. Çünkü kural olarak ‘küfür, hakaret' bizim kapımızdan içeri giremez. Değer görmez, hesaba katılmaz. Eleştiri niteliği taşıyanları ise dikkate alırız. Aldık da zaten. Bedri Baykam dahil hepiniz biliyorsunuz bu boş çerçeveyi niye aldım ve kaç para verdim.
Tercihim de zaten yanlış bir tartışmaya mahal vermemek için boş çerçeveyi almaktı ki içini zenginleştireyim. Yakında şahit olacaksınız. Bize göre artık, söz konusu eser ‘boş değil. Çok sık tekrarlanan sosyal medya paylaşımlarıyla, bu çerçevenin içi çoktan doldu. Artık içi bir sürü lafla dolmuş bir çerçeve bu. Sadece biz de değil, modern sanat dünyada da zaman zaman böyle tartışılıyor. Ne diyelim, yine de bir sanat eserinin nasıl olursa olsun konuşulması iyidir. " açıklamasını yapmıştı.