İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. DÜNYA Brezilya'da Devlet Başkanı'nın dalgasını geçtiği Kovid'den ölümler 330 bini aştı

Brezilya'da Devlet Başkanı'nın dalgasını geçtiği Kovid'den ölümler 330 bini aştı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, aşı olmayacağını söyledi, Pfizer aşısının "insanları timsaha dönüştürebileceği" esprisini yaptı, milyonlarca doz aşı alma imkanını kullanmadı. Sonuçta ABD’nin ardından en fazla kişinin hayatını kaybettiği 2. ülke durumundaki Brezilya’da uzmanlar, zirvenin henüz görülmediği uyarısı yapıyor. 

Okunma Süresi: 3 dk

Ölümlerin 330 bini aştığı Brezilya, ABD'nin ardından en fazla kişinin hayatını kaybettiği ikinci ülke konumunda ve uzmanlar zirvenin henüz görülmediği uyarısında bulunuyor.

Ülkede ortaya çıkan koronavirüs varyantı ise dünya çapında endişe yayan özelliklere sahip.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise virüsün ciddiyetini hafife alan açıklamalarda bulunuyor. Bolsonaro son dönemde dikkatleri aşılama kampanyasına çekmeye çalışsa da muhalefet bu adımın geç ve yavaş bir adım olduğunu söylüyor.

KOVİD-19 İÇİN NELER SÖYLEDİ?

Belsonaro, Covid-19'a "küçük bir grip" dedi. Ulusal çapta bir kapanmaya "Bu yoksulları daha da yoksullaştırır" diyerek karşı çıktı. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulayan eyalet valileri ve belediye başkanlarına "tiran" dedi.

Aşıların etkinliğine şüphe düşürecek açıklamalar yaptı ve aşı olmayacağını söyledi. Pfizer aşısının "insanları timsaha dönüştürebileceği" esprisini yaptı. Milyonlarca doz aşı alma imkanını kullanmadı. İnsanlara, "sızlanmayın" dedi.

Bolsonaro sokağa çıkma kısıtlamalarına itiraz etse de hükümeti son dönemde aşılama faaliyetlerine hız verdi.

EN FAZLA ÖLÜMLERİN YAŞANDIĞI ÜLKE

Peki Brezilya'nın durumu diğer ülkelere kıyasla ne durumda? Dünyadaki her dört ölümden biri Brezilya'da. 200 milyon nüfusa sahip Brezilya, Latin Amerika'da en fazla ölümün yaşandığı ülke. 
Nüfusa oranla ölümler Peru ve Meksika'dan az olsa da Brezilya'daki günlük ölüm sayısı son haftalarda büyük bir artış yaşıyor.

Washington Üniversitesi'nin yaptığı tahminlere göre Temmuz ayına kadar ülkedeki Covid-19 kaynaklı ölümler 500 bine çıkabilir.

Yerel siyasetçilerin çelişkili mesajları ve ulusal seviyede bir sokağa çıkma kısıtlamasına karşı olunması, yerel kısıtlamaların uygulanmasını da zorlaştırdı.

Pek çok eyalette yoğun bakım üniteleri doldu veya dolmak üzere.

Duke Üniversitesi'nden Brezilyalı Dr. Miguel Nicolelis, "Ülkede sağlık sistemi çöküş içinde. Brezilya tarihinde ilk defa kamu sağlığı sistemi çöktü" dedi ve ekledi: "Büyük miktarlarda aşı alabilirsek en azından durumu idare edebiliriz."

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, aşılara güvenin en fazla olduğu ülke olan Brezilya'ya ulaşan aşı miktarı istenilen seviyede değil.

Brezilyalı mikrobiyolog Natalia Pasternak "Çok büyük bir aşılama programımız var, dünyadaki en iyilerden biri. Yeterince aşı edinebilirsek yapmamız gerekenleri biliyoruz, uzmanlığımız ve kurumsal yapılarımız hazır. Tek eksiğimiz aşı" diyor.

Mart sonuna kadar hedef 46 milyon kişiyi aşılamaktı. Fakat bunun yarısına ulaşılabildi.

Brezilya son dönemde tüm nüfusunu aşılamaya yetecek kadar aşı siparişi verdi. Ancak muhalefet bu anlaşmaların çok geç yapıldığını, benzer gelir düzeyindeki diğer ülkelerin Brezilya'nın önüne geçtiğini söylüyor.

PFİZER’İN ÖNERİSİNİ REDDETMİŞTİ

Pfizer Ağustos 2020'de Brezilya'ya 70 milyon doz aşı için sözleşme önerse de bu öneri Bolsonaro tarafından reddedilmişti.

Yakın zamanda Pfizer ile 100 milyon dozluk sözleşme yapıldı fakat bunların büyük bir kısmı yılın ikinci yarısında gönderilecek.

Hükümet Bolsonaro'nun geçmişte eleştirdiği Sinovac'tan da 100 milyon doz aşı siparişi verdi.

Bolsonaro Kasım ayında Brezilya'daki deneylere son verilmesini kendi "başarısı" olarak lanse etmişti.

Brezilya'da Oxford-AstraZeneca aşısının da üretimi yapılıyor. Hükümet milyonlarca kişinin bu şekilde aşılanacağını söylüyor. Fakat henüz yeterli aşı hammaddesinin edinilememesi nedeniyle Brezilya'daki AstraZeneca aşı üretimi de yavaş ilerliyor.

BREZİLYA VARYANTI

Brezilya kamu sağlığı enstitüsü Fiocruz bugüne kadar ülkede 92 ayrı varyant tespit etti.

Bunlardan P.1 adı verilen varyant, orijinal virüsten daha bulaşıcı olduğu gerekçesiyle endişe yaratıyor. P.1 Latin Amerika'da ve dünyada hızla yayılıyor.

Bilim insanları mevcut aşıların Brezilya varyantında da işe yaradığını fakat etkisinin bir miktar azalabileceğini düşünüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *