İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Çin, 2030'dan önce Ay'a astronot göndermeyi planlıyor

Çin, 2030'dan önce Ay'a astronot göndermeyi planlıyor

ABD'yle uzay yarışı devam eden Çin, 2030'dan önce Ay'a astronot göndereceğini duyurdu. Ülkenin ilk insanlı Ay görevinde astronotlar kısa süreliğine yüzeyde bulunacak.

Çin, insanlı Ay yolculuğu için düğmeye bastı

Çin’in bu hedefi doğrultusunda halihazırda teknik atılımlar, çözümlerin planlanması, araştırılması ve inşa edilmesi süreçleri başlamış durumda. 

Bu çalışmalar arasında yeni nesil insanlı taşıyıcı roket olan Long March 10 fırlatma aracı da bulunuyor. Bunun yanında yeni nesil mürettebat uzay aracı, Ay'a iniş aracı, Ay giysisi ve diğer uzay uçuşu ürünlerinin geliştirilmesi de programın içinde yer alıyor. 

Yapılan açıklamada yeni bir fırlatma sahasının inşası ve ilgili fırlatma tesislerinin testlerinin de devam ettiği belirtildi. Ek olarak Çin, kendi uzay istasyonu Tiangong Uzay İstasyonu'na yeni bir mürettebat da gönderdi.

Çin birkaç yıldır Ay'a iniş aracı üzerinde sessizce çalışıyor ve bu yıl uzay aracının görünür bir modelini tanıttı. Beş metre çapındaki Long March 5'i temel alan ve Long March 10 olarak adlandırılan roketin alçak Dünya yörüngesi varyantının 2027 yılında bir test uçuşu yapması bekleniyor.

Lin, yaptığı açıklamada "Ay'ın bilimsel keşfi ve ilgili teknolojik deneylerin gerçekleştirilmesi, Dünya-Ay mürettebatlı gidiş-dönüşler, Ay yüzeyinde kısa süreli kalışlar ve insan-robot ortak keşfi gibi kilit teknolojilerde uzmanlaşmanın yanı sıra iniş, keşif, örnek toplama, araştırma ve geri dönüş gibi birden fazla görevin tamamlanarak bağımsız bir mürettebatlı Ay keşif kabiliyetinin oluşturulması da hedefler arasında yer alıyor" dedi.

Yeni bir lazer deneyi, karanlık madde yaratabilir

Lin tarafından belirtilen mürettebatlı iniş planına göre iki astronot Ay yüzeyinde altı saatlik bir konaklama gerçekleştirecek, diğer mürettebat üyesi ise Ay yörüngesindeki bir hizmet modülünde kalacak. Ancak bu kısa süreli kalış daha uzun vadeli bir projeyle bağlantılı.

Uluslararası Ay araştırma üssü ILRS

Çin, Ay’da 2030'lu yıllarda Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adında kalıcı bir üs inşa etmeyi hedefliyor. Çin şu anda, ABD liderliğindeki Artemis Programı ve Artemis Anlaşmalarına paralel bir gelişme anlamına gelen bu girişimi koordine etmek için kurulan bir organizasyona katılmak üzere üye arayışında.

Çin hükümeti mürettebatlı iniş projesini henüz açıkça ve resmi olarak onaylamadı, çünkü muhtemelen zaman çizelgesi mevcut Beş Yıllık Plan'ın (2021-2025) kapsamı dışında kalıyor. Ancak mevcut bilgiler ışığında Çin’in 2028'e kadar 3 keşif görevi kapsamında 7 fırlatış yapması, sonrasında üssün inşası için 2030-2040 döneminde 5 sefer daha yapması bekleniyor. Bu üs, Çin’in dış uzay hedefleri için bir basamak noktası olacak. Benzer planlar dediğimiz gibi ABD ve NASA’nın Artemis programlarının içinde de yer alıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *