ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı yeniden kızıştı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in uyguladığı yüzde 34’lük ek gümrük vergisini geri çekmemesi durumunda, 9 Nisan itibarıyla yüzde 50 oranında ek tarife getireceklerini açıkladı. Trump’ın açıklamalarına Çin cephesinden sert bir tepki geldi.
Çin: “Kararlı karşı tedbirlerle yanıt vereceğiz”
Çin Ticaret Bakanlığı, Trump’ın açıklamalarına yazılı bir bildiriyle cevap verdi. Açıklamada, “ABD hatasında ısrar ederse, Çin sonuna kadar kararlı karşı tedbirlerle yanıt verecektir” denildi. Çin tarafı, zorlayıcı diplomasiye karşı olduklarını ve tarifelerin daha fazla yükseltilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.
Piyasalarda tedirginlik arttı, borsalar geriledi
Trump’ın resti sonrası Asya borsalarında başlayan düşüş, Çin hisse senedi piyasalarında da etkili oldu. Çin’in ekonomik kurumları ise piyasaların istikrarı için devreye girdi.
Çin Merkez Bankası, gerekirse yeniden borçlanma desteği sunacaklarını açıkladı.
Çin Varlık Fonu’na bağlı Central Huijin, borsalardan hisse alımları yaparak fiyat istikrarına destek vereceğini duyurdu.
Tarifelerin tarihi seyri ve yeni hamleler
ABD, Çin’e daha önce yüzde 10 baz tarifeye ek olarak yüzde 24 "karşılıklı tarife" uygulamış ve toplam oranı yüzde 34’e çıkarmıştı. Trump, bu oranın 8 Nisan’a kadar geri çekilmemesi durumunda yeni bir yüzde 50’lik artışa gideceklerini ve planlanan ABD-Çin görüşmelerini iptal edeceklerini belirtti.
Çin misillemelere hazır: WTO, nadir topraklar ve yaptırımlar devrede
Çin daha önce:
Dünya Ticaret Örgütü’nde (WTO) ABD aleyhine dava açtı,
Nadir toprak elementleri ihracatına sınırlama getirdi,
ABD şirketlerine yönelik yaptırımlar açıkladı.
Şimdi ise Trump’ın yeni tehdidine karşılık olarak eşdeğer oranlarda yeni tarifeler uygulanması bekleniyor.