İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4896 %0.02
36,5996 %0.01
3.448.391 %0.985
3.064,36 0,36
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Çin, demansla mücadele için ulusal bir strateji başlattı

Çin, demansla mücadele için ulusal bir strateji başlattı

Yaşlanan nüfus ve hızla artan demans (bunama) vakaları Çin için artık büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu sebeple ülke endişelere yol açan sağlık sorunları için bir ulusal mücadele planını devreye aldı.

2024 tarihli resmi verilere göre Çin’de 16 milyondan fazla kişi, en yaygın türü Alzheimer hastalığı olan demans teşhisiyle yaşıyor. Ülkedeki demans hastalarının sayısının, küresel toplamın yaklaşık yüzde 30’unu oluşturduğu biliniyor.

Ülkenin 60 yaş ve üzeri nüfusun 2035 yılına kadar yüzde 40’tan fazla artarak 400 milyonu aşacağı öngörülüyor. Bu rakamın, Britanya ve ABD’nin toplam nüfusuna eşit bir büyüklüğe denk geldiği ifade edilirken yaşlanan nüfusun, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin için giderek artan bir sorun haline geldiği belirtiliyor.

Soruna yönelik alınan önlemler kapsamında, Ulusal Sağlık Komisyonu’nun da aralarında bulunduğu 15 hükûmet biriminin bunamayla mücadele planına katkı sağladığı bildirildi.

Resmî Xinhua haber ajansı, plan çerçevesinde 2030 yılına kadar “önleme, tarama, teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve bakım” hizmetlerini içeren kapsamlı bir sistemin kurulacağını duyurdu. Ayrıca hükümet, bunamanın yayılmasını kontrol altına almak için yaşlı bireyler arasında yaygın bilişsel taramalar gerçekleştirilerek, yüksek risk grubunda yer alanlara erken müdahalenin sağlanacağını bildirdi.

Yaşlı bakım kurumlarının yüzde 50’sinden fazlasında özel bakım birimlerinin oluşturulması ve bakım personelinin sayısının 2030 yılına kadar 15 milyona çıkarılması hedefleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *