Microsoft, ilk kez olayla ilgili bir sayı paylaştı ve kesintinin tarihin en kötü siber olayı olabileceğine işaret etti.
Yazılım krizine siber güvenlik yazılımcısı CrowdStrike'ın gönderdiği sorunlu bir güncellemenin sebep olduğu belirtildi. Microsoft, blog paylaşımında krizden etkilenenlere destek vermeye çalıştıklarını belirtirken, "Şu anda CrowdStrike'ın güncellemesinin 8.5 Windows cihazını etkilediğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Paylaşımda imzası olan Microsoft Başkan Yardımcısı David Weston, bu sayının dünya genelindeki Windows cihazlarının yüzde 1'inden az olduğunu belirtirken, "Ancak geniş ekonomik ve toplumsal etkiler CrowdStrike'ın kritik hizmetler veren kurumlar tarafından kullanıldığına işaret ediyor" dedi.
Cuma günü yaşanan krizden bu yana sıkça sorunun kendi yazılımları nedeniyle yaşanmadığını vurgulayan Microsoft, olaydan ders çıkarılması gerektiği ve kalite kontrolü yapılmamış yazılımların kullanıcılara gönderilmemesi gerektiğini söyledi.
8 buçuk milyon bilgisayarın bir süre kullanılmaz hale geldiğinin açıklanması, bunun tarihin en büyük siber krizi olduğuna işaret ediyor. WannaCry'ın 2017'deki siber saldırısında 150 ülkede 300 bin bilgisayar etkilenmişti ve şu ana kadar en büyük siber kesinti saylıyordu.
Cuma günü dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde yaşanan sorun, birçok sektörde işlemlerin durmasına sebep oldu. Kesinti, bulut sistemleri ve Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'ın bozuk bir güncelleme yollaması sebebiyle yaşandı.
Aralarında büyük bankalar, medya kuruluşları ve havayolu şirketlerinin de bulunduğu birçok büyük şirket, krizin kendilerini de vurduğunu belirtti.