Genç bir Çinli kadın, en az iki Uygurla birlikte Dubai’deki Çin devletine ait gizli bir gözaltı tesisinde sekiz gün boyunca tutulduğunu söyledi. 26 yaşındaki Wu Huan adlı kadın, nişanlısının Çinli bir muhalif olarak görülmesi nedeniyle Çin’e iade edilmekten kaçınmak için kaçıyordu. Huan Associated Press haber ajansına Dubai’deki bir otelden kaçırıldığını ve Çinli yetkililer tarafından hapishaneye dönüştürülen bir villada gözaltına alındığını ve burada Uygur olan iki mahkuma şahit olduğunu söyledi.
Huan Çince sorgulanıp tehdit edildiğini ve nişanlısını kendisini taciz ettiği için suçlayan yasal belgeleri imzalamaya zorlandığını belirtti. Sonunda 8 Haziran’da serbest bırakılan Huan şimdi Hollanda’da sığınma talebinde bulunuyor.
Uzmanlar Dubai’deki tesisin Pekin’in başka bir ülkede kurduğuna dair bilinen ilk örnek olduğunu belirtiyor. Böyle bir gizli gözaltı tesisi, Çin’in, ister muhalifler, ister Uygurlar gibi etnik azınlıklar olsun, yurt dışından istediği kişileri gözaltına almak veya geri getirmek için uluslararası nüfuzunu nasıl giderek daha fazla kullandığını göstermektedir.
Tayvan’daki Academia Sinica’da yardımcı doçent olan Yu-Jie Chen, özellikle yurtdışında yaşayan muhalif Uygurların hedef alındığını, Çin’in namaz kılmak gibi nispeten zararsız eylemler için bile Uygurları terörizm şüphesiyle gözaltına aldığını belirtti. Uygur İnsan Hakları Projesi, takip ettiği yirmi ülkede gözaltına alınan veya sınır dışı edilen Uygur sayının 2014’ten bugüne kadar 1.327’ye yükseldiğini tespit etti.