NTV Washington temsilcisi Hüseyin Günay, "Bugün itibariyle, ABD’de yaşayan ve isteyen herkes aşı olabilecek. Tüm yaş ve sağlık koşulu öncelikleri kaldırıldı. Ayrıca, ülkenin yarısına en az 1 doz aşı yapıldı. Günlük 3.5 milyon civarında kişiye aşı yapılıyor." diyerek ABD'de aşılamadaki yeni dönemi aktardı.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) istatistiklerine göre, ülkede dört ay önce başlayan Koronavirüs aşılama kampanyası kapsamında yetişkinlerin yarısından fazlasına en az bir doz aşı yapıldı. CDC'den yapılan açıklamada dört ay içinde yetişkin nüfusun yüzde 50,4'ünü oluşturan yaklaşık 130 milyon kişiye en az bir doz Koronavirüs aşısı vurulduğu belirtildi. ABD'de her üç yetişkinden birine ise iki doz aşı yapıldığı açıklandı.
ABD Başkanı Joe Biden, 19 Nisan’a kadar herkesin aşı olma iznine sahip olmasını hedeflediklerini belirtmişti.
HİNDİSTAN
Öte yandan Hindistan hükümeti, 18 yaşın üzerindeki tüm ülke vatandaşlarının 1 Mayıs'tan itibaren Kovid-19 aşısı almaya hak kazanacağını duyurdu.
Hindistan'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı yeni bir döneme giriliyor.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, '1 Mayıs'tan itibaren Kovid-19 aşılamasının serbestleştirilmiş ve hızlandırılmış Aşama 3 stratejisinin' uygulamasına geçildiğini duyururken, koronavirüs aşılarının fiyatlandırılması, tedariki, uygunluğu ve yönetiminin dünyanın en büyük aşılama çalışmalarının esnek bir şekilde yürütüleceği belirtildi.
18 yaş üstü herkesin aşılanma kararı, Başbakan Narendra Modi'nin önde gelen doktorlar ve ilaç firmalarıyla Kovid-19 salgınının mevcut durumu hakkında toplantılar düzenlemesinden sonra geldi.
Başbakan, "Hükümet, maksimum sayıda Hintlinin aşıyı mümkün olan en kısa sürede alabilmesini sağlamak için bir yıldan fazla bir süredir çok çalışıyor" dedi.
Koronavirüsten en çok etkilenen ülkeler sıralamasında ABD'den sonra ikinci sırada bulunan Hindistan'da toplam vaka sayısı 15 milyonu geçerken, pandeminin başından bu yana 178 binden fazla kişi hayatını kaybetti.