İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. DÜNYA Dünyanın ilk nükleer atık mezarı kuruluyor!

Dünyanın ilk nükleer atık mezarı kuruluyor!

Nükleer atık konusu, uzun süredir uzmanlar tarafından endişeyle takip ediliyor. Finli uzmanlar, dünyanın ilk yeraltı deposuna hazırlanıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Dünyanın birçok yerinde nükleer santraller bulunuyor. Ancak 400’den fazla nükleer santral olmasına rağmen kalıcı bir nükleer atık sahası bulunmuyor. Bugüne kadar nükleer atıklar, çeşitli tanklarda depolandı veya vitrifikasyon kullanılarak cama dönüştürüldü. Ancak uzmanların bu atıklarla ilgili yeni bir planı var.

Kuzey Kutbu son yıllarda artan sıcaklıklar ile sık sık gündeme geliyor. Arktikteki buzulların erimesinin farklı bir riski daha ortaya çıktı.

Nükleer atıklar, 2024’ten sonra Finlandiya’daki yeraltı depolarında saklanacak

Nükleer atıklarla ilgili bir süredir araştırma yapan uzmanlar, atıkları bir yer altı deposunda toplama kararı aldı. Atık mezarı, Finlandıya’nın Eurajoki köyünün derinliklerinde oluşturulacak. Fince “derin çukur” anlamına gelen Onkalo adını taşıyacak olan nükleer atık imha sahası, planlandığı gibi giderse 2024’te kullanılmaya başlayacak. Herşey planlandığı gibi giderse Finlandiya, bu fikri hayata geçiren ilk ülke olacak.

Nükleer atıklar  bakır fıçılara yerleştirilmiş kullanılmış uranyum yakıt çubukları şeklinde Onkalo’ya taşınacak. Bu fıçıların, nükleer mezarda 100 bin yıl kalması planlanıyor. Atıklar, günümüzde birçok uzman tarafından endişe ile takip edilen bir konu halini aldı. Ancak Finli yetkililer, bölgeyi bilerek seçtiklerini ve tüm önlemleri aldıklarını belirtiyor.

Eurajoki köyünün derinliklerinde seçilmesinin nedenleri arasında ilk olarak kırsal ve insan yaşamından uzak olması yer alıyor. Nükleer atıkların su ile teması tehlikeli olduğu için mezar sağlam bir kaya parçasının içerisine oluşturulacak. Ayrıca nükleer atıklar, önce dökme demir bir kapta depolanacak ve bir soy argon gazı tabakasıyla kaplanacak. Son olarak tüm kurulum bakır bir fıçıya yerleştirilecek.

Ancak tüm bu önlemlere rağmen korozyon endişesi de gündemde. Fakat uzmanlar, bununla ilgili de önlemleri aldıklarını belirtiyorlar. Nükleer mezar fikri ilk kez hayata geçiriliyor. Ancak bu fikri takip etmek isteyen ülkeler de bulunuyor. Bunların başında ABD ve Fransa yer alıyor. Ancak toplum tarafından henüz kabul görmemesi projelerin askıya alınmasına neden oluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *