İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4912 %0.03
36,6013 %0.03
3.445.090 %0.247
3.067,04 0,45
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Fransa'da Michel Barnier hükümeti güven oylamasını kaybederek düştü

Fransa'da Michel Barnier hükümeti güven oylamasını kaybederek düştü

Fransa'da Michel Barnier liderliğindeki azınlık hükümeti, mecliste yapılan güven oylamasını kaybederek düştü. Bu, 1962’den bu yana Fransa’da devrilen ikinci hükümet oldu.

Fransa Başbakanı Michel Barnier liderliğindeki azınlık hükümeti, mecliste yapılan güven oylamasını 331 milletvekilinin "güvensizlik" yönünde oy kullanmasıyla kaybetti. Bu gelişme, Fransa'da 1962’den bu yana ilk kez bir hükümetin güven oylamasıyla düşmesi anlamına geliyor.

Hükümetin düşmesi, sol ve çevreci partilerden oluşan Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin işbirliğiyle gerçekleşti.

Hükümetin Çöküş Süreci

Başbakan Michel Barnier, geçtiğimiz Temmuz’da yapılan genel seçimlerde hükümet kurulamaması sonrası Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 5 Eylül’de görevlendirilmişti. Ancak azınlık hükümeti, mecliste salt çoğunluğu sağlayamadığı için yasama faaliyetlerini sürdürebilmek adına RN partisinin desteğine ihtiyaç duyuyordu.

NFP ittifakı, Barnier hükümetini özellikle sınır güvenliği ve göç konularında aşırı sağa yakın durmakla suçladı. Hükümetin, mecliste oylama yapılmadan 2025 sağlık sigortası bütçesini geçirmesi için Anayasa’nın 49.3 maddesini kullanması, RN’nin tepkisine yol açtı. Bu hamle üzerine RN, NFP’nin sunduğu gensoru önergesine destek vereceğini açıkladı.

Fransa Siyasetinde Tarihî Gelişme

Michel Barnier hükümeti, Georges Pompidou hükümetinden sonra güvensizlik oylamasıyla düşen ikinci hükümet oldu. Anayasa gereği, güven oylamasının ardından başbakanın istifası otomatik olarak gerçekleşiyor.

Bu durum, Fransa’da siyasi belirsizliğin artabileceği ve yeni bir hükümet kurulması için farklı ittifak arayışlarının gündeme geleceği anlamına geliyor.

Barnier'in Brexit Geçmişi

Michel Barnier, başbakanlık görevine getirilmeden önce, Avrupa Birliği’nin Brexit başmüzakerecisi olarak görev yapmıştı. Ancak başbakanlık kariyeri, meclisteki anlaşmazlıklar ve azınlık hükümetinin kırılgan yapısı nedeniyle kısa sürdü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *