Fransa Başbakanı Michel Barnier liderliğindeki azınlık hükümeti, mecliste yapılan güven oylamasını 331 milletvekilinin "güvensizlik" yönünde oy kullanmasıyla kaybetti. Bu gelişme, Fransa'da 1962’den bu yana ilk kez bir hükümetin güven oylamasıyla düşmesi anlamına geliyor.
Hükümetin düşmesi, sol ve çevreci partilerden oluşan Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin işbirliğiyle gerçekleşti.
Hükümetin Çöküş Süreci
Başbakan Michel Barnier, geçtiğimiz Temmuz’da yapılan genel seçimlerde hükümet kurulamaması sonrası Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 5 Eylül’de görevlendirilmişti. Ancak azınlık hükümeti, mecliste salt çoğunluğu sağlayamadığı için yasama faaliyetlerini sürdürebilmek adına RN partisinin desteğine ihtiyaç duyuyordu.
NFP ittifakı, Barnier hükümetini özellikle sınır güvenliği ve göç konularında aşırı sağa yakın durmakla suçladı. Hükümetin, mecliste oylama yapılmadan 2025 sağlık sigortası bütçesini geçirmesi için Anayasa’nın 49.3 maddesini kullanması, RN’nin tepkisine yol açtı. Bu hamle üzerine RN, NFP’nin sunduğu gensoru önergesine destek vereceğini açıkladı.
Fransa Siyasetinde Tarihî Gelişme
Michel Barnier hükümeti, Georges Pompidou hükümetinden sonra güvensizlik oylamasıyla düşen ikinci hükümet oldu. Anayasa gereği, güven oylamasının ardından başbakanın istifası otomatik olarak gerçekleşiyor.
Bu durum, Fransa’da siyasi belirsizliğin artabileceği ve yeni bir hükümet kurulması için farklı ittifak arayışlarının gündeme geleceği anlamına geliyor.
Barnier'in Brexit Geçmişi
Michel Barnier, başbakanlık görevine getirilmeden önce, Avrupa Birliği’nin Brexit başmüzakerecisi olarak görev yapmıştı. Ancak başbakanlık kariyeri, meclisteki anlaşmazlıklar ve azınlık hükümetinin kırılgan yapısı nedeniyle kısa sürdü.