İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Gazetecilerin çatışmalarda ve baskıcı rejimlerde ödediği bedel çok büyük

Gazetecilerin çatışmalarda ve baskıcı rejimlerde ödediği bedel çok büyük

2024 yılında dünyada öldürülen 54 gazeteciden 31’inin çatışma bölgelerinde olduğunu söyleyen RSF mahpus gazeteci sayısının da yüzde 7’lik artışla 550’ye ulaştığını aktardı. Türkiye’de ise tutuklu gazeteci sayısı azalma gösterse de adli kontrolde yaygınlaşma mevcut.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2024 raporu, bu yıl kaydedilen gazeteci cinayetlerinin yarısının çatışma bölgelerinde yoğunlaştığına dikkat çekerken habercilere yönelik saldırılarda endişe verici bir artışı ortaya koyuyor.

Gazze, 2024 yılında dünyanın en tehlikeli bölgesi ve son beş yılda görev başında öldürülen gazeteci sayısının en yüksek olduğu bölge haline geldi. Ekim 2023’ten bu yana, en az 35’i yaptıkları iş çerçevesinde hedef olmak üzere 145’ten fazla gazeteci İsrail ordusunca öldürüldü.

Diğer yandan, dünya hapishanelerinde tutulan gazetecilerin sayısı da, geçen yıla göre yüzde 7’lik bir artışla 550’yi buldu. Genellikle hükümetler veya silahlı gruplarca tam bir cezasızlıkla girişilen bu şiddet, acil bir müdahaleyi zorunlu kılıyor. RSF, gazetecilerin ve gazeteciliğin korunması için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulunuyor.

Türkiye: Tutuklamanın yerini adli kontrol ve online sansür aldı

RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu da, bilançoyla ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısında 2024’te kayda değer bir düşüş yaşandığını belirtti ancak uyardı:

“Düşüş gösteren tutuklu gazeteci sayısı, Türkiye’de adli kontrolün hızla yaygınlaşması gibi habercilerin hareket özgürlüğü ve zihinlerini teslim almaya dönük antidemokratik başka bir pratiğin varlığını gizlememelidir. Nitekim, susturma girişimlerinin ve haberlerin etkisiz kılınmasının yolu olarak, belki de tutuklamanın yerine geçecek tarzda, neredeyse sistematik endişe verici bir online sansür pratiğini gözlemliyoruz.”

Bruttin: Bize haber verenleri korumak, gerçeği korumaktır

RSF Genel Direktörü Thibaut Bruttin, söz konusu vahim gidişatın önüne geçilmesi için, mücadele kadar yurttaş duyarlılığının da zorunlu olduğunu bildirdi.

Bruttin, yıllık bilançonun yayımı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Gazeteciler ölmüyor, öldürülüyorlar; hapiste değiller, rejimler onları içeri atıyor; kaybolmadılar, kaçırıldılar. Genellikle hükümetler ya da silahlı gruplarca düzenlenen bu suçlar, uluslararası hukuku hiçe saymakla birlikte çoğu zaman cezasız da kalıyor. Olayların gidişatını değiştirmeli ve vatandaşlar olarak kendimize, gazetecilerin bizim için, bizi bilgilendirmek için öldüğünü hatırlatmalıyız. Saymaya, adını koymaya ve kınamaya, soruşturmaya ve adaletin yerini bulmasını sağlamaya devam etmeliyiz. Kadercilik üstün gelemez. Bizi bilgilendirenleri korumak, gerçeği korumaktır” dedi.

Öldürülen gazetecilerin 3’te 1’ini İsrail ordusu öldürdü

• Acı rekor: Öldürülen 54 gazetecinden 31’i çatışma bölgelerinde yaşamını yitirdi

Dünya genelinde, Orta Doğu, Irak, Sudan, Myanmar ve Ukrayna gibi çatışma bölgelerinde haber yaparken öldürülen gazetecilerin sayısı son beş yılın en yüksek seviyesine (yüzde 57,4) ulaştı.

• Gazze: Gazeteciler için dünyanın en tehlikeli bölgesi

RSF’nin bugüne kadar edindiği bilgilere göre, 2024 yılında görev başında öldürülen gazetecilerin üçte biri Gazze Şeridi’nde İsrail ordusunca öldürüldü.

Filistin, gazeteciler için en tehlikeli ülke olup, son beş yılda en fazla gazeteci ölümünün yaşandığı ülke olmuştur. Bugüne kadarki bilgilerimize göre, Ekim 2023’ten beri İsrail tarafından 145’ten fazla gazeteci öldürüldü; bunların en az 35’i görev başında hedef alındı veya öldürüldü.

RSF, hedef göstermeyi kınamak için gazetecilerin ölümlerini araştırmaya sürüyor ve İsrail’in gazetecilere karşı işlediği savaş suçları için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) dört şikayette bulundu.

• Asya: Gazeteciler için en tehlikeli ikinci bölge

Yedi gazetecinin öldürüldüğü Pakistan’da ve eylemleri izlerken beş habercinin yaşamını yitirdiği Bangladeş’teki durum sebebiyle Asya kıtası, 2024 yılında en fazla medya çalışanının öldürüldüğü ikinci bölge haline geldi.

550 gazeteci tutuklandı

• Gazeteci tutuklamada artış

2024’te tutuklu gazeteci sayısındaki artış (+%7,2) özellikle Rusya (+8) ve İsrail’deki (+17) yeni tutuklamalardan kaynaklanıyor.

• İsrail gazeteciler için dünyanın en büyük üçüncü hapishanesi

İsrail, Ekim 2023’te Gazze’de savaşın başlamasından beri açık ara en fazla gazeteciyi hapseden ülkesi.

• Gazeteci tutuklamalarının yoğun olduğu 4 ülke

Dünyanın en büyük dört hapishanesi - Çin (11’i Hong Kong’da olmak üzere toplam 124), Myanmar (61), İsrail (41) ve Belarus (40) - dünyadaki tutuklu bulunan her iki gazeteciden en az birini barındırıyor.

• 250 yıl hapis, gazetecilere biçilen toplam ceza

Bir baskı aracı olarak tutuklamaya, özellikle Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığına ve İsrail’in Gazze’deki saldırısında gözlemleniyor. Rusya, hapishanelerini bağımsız Rus (38) ve Ukraynalı sesleri (19) bastırmak için kullanıyor.

RSF, 2024 Bilançosu’nda 95 kayıp habercinin tespit edildiğini, rehin tutulan 55 gazetecinin yüzde 70’inin de Suriye’de tutulduğunu duyurdu.

RSF Barometresine gerçek zamanlı erişim

RSF bölge temsilcileri ve muhabirlerinin devamlı güncellediği ihlal mağduru (öldürülen, gözaltına alınan, rehin tutulan, kayıp) gazetecilere ilişkin bilgilere RSF’nin çevrimiçi barometresinde erişebilirsiniz.

Metodoloji

RSF, 1995 yılından bu yana, yayınlandığı yılın 1 Ocak ve 1 Aralık tarihleri arasında derlenen kesin verilerden hareketle, gazetecilere yönelik ihlallere ilişkin yıllık bir rapor hazırlıyor. Raporun 2024 yılı toplam sayısına, profesyonel ve profesyonel olmayan gazetecilerin yanı sıra medya çalışanları da dahildir. RSF, bir gazetecinin gözaltına alınması, kaçırılması, kaybolması veya ölümünün doğrudan mesleğini icra etmesinin bir sonucu olduğunu kesin olarak veya en azından çok güçlü bir varsayımla ifade etmemizi sağlayan bilgileri titizlikle topluyor. Bu metodoloji, başka kuruluşların istatistikleriyle aradaki farkları açıklayabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *