İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7521 %0
37,3298 %-0.54
102.308,77 %2.632
3.177,28 0,84
Ara
Muhalif. DÜNYA Grönland yönetimi, adada tüm petrol arama faaliyetlerini askıya aldı

Grönland yönetimi, adada tüm petrol arama faaliyetlerini askıya aldı

Dünyanın en büyük adası Grönland, bölgede tüm petrol arama faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. Adanın sol eğilimli hükümeti, iklim krizini ciddiye aldıklarını belirterek kararı "doğal bir adım" olarak nitelendirdi.

Okunma Süresi: 2 dk

“Küresel iklim kriziyle mücadelede ortak sorumluluk almak istediğini” belirten hükümet, yaptığı açıklamada, “Gelecek petrolde yatmıyor. Gelecek yenilenebilir enerjiye ait ve bu açıdan kazanacak daha çok şeyimiz var" ifadelerine yer verdi.

"Bağımsızlık işareti"

Küresel ısınma, buzun geri çekilmesiyle potansiyel petrol ve mineral kaynaklarını ortaya çıkarabileceği anlamına geliyor. Bu kaynakların başarılı bir şekilde kullanılmasının 57 bin kişilik yarı özerk bölgenin kaderini önemli ölçüde değiştirebileceği belirtiliyor.

Yetkililer, buradaki potansiyel büyük rezervlerin Grönland'ın uzun dönemde Danimarka'dan ayrılmasının da yolunu açacağına işaret ediyor.

Keşfedilmemiş 17,5 milyar varil petrol

Grönland çevresinde henüz petrol bulunamadı ancak ABD Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü, uzak konumu ve sert hava koşullarının sınırlı keşif yapmasına rağmen, adanın açıklarında 17,5 milyar keşfedilmemiş varil petrol ve 148 trilyon fit küp doğal gaz olabileceğini tahmin ediyor.

Nisan ayındaki parlamento seçimlerinden bu yana Inuit Ataqatigiit Partisi tarafından yönetilen mevcut hükümet, seçim vaatlerini hemen yerine getirmeye başladı ve güney Grönland'da uranyum madenciliği planlarını durdurdu. Grönland'da halen iki küçük şirketin dört aktif hidrokarbon arama ruhsatı var.

Çevre grubu Greenpeace, hükümetin petrol aramalarını durdurma kararını "harika" olarak nitelendirdi.

Donald Trump, Grönland'ı satın almak istemişti

Grönland'ın dış, savunma ve güvenlik politikasına karar veren Danimarka, adayı, ekonomisinin yaklaşık üçte ikisini oluşturan yıllık hibe ile destekliyor.

Danimarka'dan 1979 yılında özerklik alan Grönland, 179 sandalyeli Danimarka Parlamentosu Folketing'de 2 parlamenter ile temsil ediliyor.

2019 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Grönland'ı satın almak istediklerini açıklamasıyla iki ülke arasında kısa süreli diplomatik kriz yaşanmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *