Seul’un Jongno bölgesinde bulunan ve 1392’den 1897’ye uzanan Joseon Hanedanlığı dönemine ait tarihi köy, geleneksel ahşap evleri ve dar sokaklarıyla hem yerel halkın hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Ancak son yıllarda artan turist sayısı köyde yaşayan yaklaşık 6 bin 100 kişiyi rahatsız etmeye başlamış, 2023’te köye yaklaşık 6 milyon turist geldiği açıklanmıştı.
TRT Haber‘in Reuters’tan aktardığına göre Güney Koreli yetkililer, aşırı turizmin etkilerini azaltmak amacıyla başkent Seul’deki tarihi Bukchon Hanok Köyü’nde bazı bölgelere ziyaretçilerin erişimini sınırlandıracak. Kasımda denenmeye başlanacak uygulamayla turistler belirli alanlara 17:00-10:00 saatleri arasında giremeyecek.
Mart 2025’te yürürlüğe girmesi planlanan kısıtlamayı ihlal eden turistlere 100 bin Güney Kore Wonu (yaklaşık 2 bin 500 lira) para cezası verilecek. Bölgedeki turist yoğunluğunun önüne geçmeyi amaçlayan düzenleme, ayrıca köylülerin günlük hayatını korumayı hedefliyor.
Köyde yer alan Asya Kültürel Sanat Müzesi’nin sahibi Kwon Young-doo ise kamuya açık alanlarda dolaşan turistlere ceza kesmenin anlamsız olduğunu belirtti: “Böyle bir şey varken kim buraya seyahat etmek ister ki? Güney Kore’ye dair kötü bir izlenimle ayrılacaklar.”
Buna karşın Jongno bölge direktörü Chung Moon-hun, bu uygulamayla köy sakinlerinin haklarını korumayı amaçladıklarını ve kısıtlama getirilecek alanın yaklaşık 34 bin metrekare, yani beş futbol sahası büyüklüğünde olduğunu söyledi.
Bölgenin turizme açılmasından memnun olmayan yerel halk, 2010’da köyde sadece 10 konutun turistlere açıldığını, bu sayının 2023 Ekim itibarıyla 116’ya yükseldiğini söylüyor. Köyde bir turistik evin yanında yaşayan Kim Eun-mee ise şunu söyledi:
“Gelen turistler sadece bir günlüğüne gelip gürültülü partiler düzenliyorlar. Bavulların sesinden sabah erken saatlerde uyanıyorum, günlük rutinimi sürdürmek çok zor.”