İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.04
36,6656 %0.25
3.548.384 %3.187
3.073,10 -0,04
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA İran ile Suudi Veliaht Prens arasında bahar havası

İran ile Suudi Veliaht Prens arasında bahar havası

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, "İran bir komşu devlet ve biz kendisiyle iyi ve seçkin ilişkiler kurma arzusundayız." şeklindeki açıklamasına yanıt verdi.

İran, Suudi Arabistan ile "ihtilafları bir kenara bırakarak, bölgesel barış, istikrar ve kalkınmaya katkı sağlamak için yeni bir işbirliği dönemine hazır olduğunu" açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, "İran bir komşu devlet ve biz kendisiyle iyi ve seçkin ilişkiler kurma arzusundayız." şeklindeki açıklamasına yanıt verdi.

Bin Selman'ın açıklamasının olumlu olduğunu belirten Hatibzade, "Bölgenin ve İslam dünyasının bu iki önemli ülkesi, yapıcı görüşler ve diyalog ekseninde ihtilaflarını geride bırakarak bölgesel barış, istikrar ve kalkınmaya katkı sağlamak için yeni bir işbirliği dönemine girebilir." ifadelerini kullandı.

İran'ın Basra Körfezi'ndeki ülkelerle iş birliğine yönelik sunduğu Hürmüz Barış Girişimi'ne (HOPE) işaret eden Hatibzade, ülkesinin Körfez bölgesinde diyalog ve işbirliği için önerilerde bulunduğunu ve Suudi Arabistan'ın tavrındaki değişikliği memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.

-İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİ NASIL KESİLDİ?

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr el Nimr'in de olduğu 47 kişi "terör" suçlamasıyla idam edilmişti. İdamlara tepki gösteren İranlı yetkililerin birbiri ardına yaptığı açıklamaların ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binaları İran'daki göstericiler tarafından ateşe verilmişti. Bu olaylar sonrasında Mart 2015'te başlayan Yemen'deki iç savaş nedeniyle gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesilmişti.

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump döneminde Washington'un İran'a yönelik uyguladığı "azami baskı" politikasının da etkisiyle Tahran ile Riyad arasındaki gerginlik doğrudan çatışma boyutuna ulaşmıştı. Bin Selman Mayıs 2017'de verdiği bir röportajında İran ile ilişkilerin sorulması üzerine, "Tamamen aşırılıkçı bir ideolojiye sahip bir rejimle nasıl ilişki kurabilirsiniz. Savaşın Suudi Arabistan'da olmasını beklemeyeceğiz. Bunun yerine savaşın Suudi Arabistan'da değil İran'da olması için çalışacağız." ifadelerini kullanmıştı.

BAĞDAT'TA GÖRÜŞMELERE BAŞLAMIŞLARDI

İngiliz Financial Times gazetesi 18 Nisan'da, görüşmelerde yer alan ancak ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İran ve Suudi Arabistanlı yetkililerin 9 Nisan'da Bağdat'ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya geldiğini yazmıştı. İki ülke arasında görüşmelerin başladığına dair haberi İran'ın Bağdat Büyükelçiliği doğrulamıştı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman, 27 Nisan'da Suudi televizyon kanalına verdiği bir röportajda, "İran bir komşu devlet ve biz kendisiyle iyi ve seçkin ilişkiler kurma arzusundayız." açıklamasında bulunmuştu.

Veliaht Prens, İran'ın refah içinde olmasını ve iki ülke arasında karşılıklı çıkarların olmasını istediklerini ancak Tahran'ın nükleer programı, balistik füze programı ve bölgesel nüfuzundan kaynaklanan sorunların giderilmesi için ortaklarıyla çalıştıklarını söylemişti.
 
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *