Kanada, çevrimiçi tacizle mücadele etmeyi amaçlayan, nefret suçlarına yönelik yeni bir yasa tasarısı sundu.
Yeni yasa tasarısında, soykırımı kışkırtmaktan ömür boyu hapis cezası da dahil olmak üzere ağır cezalar öngörüldü.
Önerilen "Çevrimiçi Zararlar Yasası", sosyal medya platformlarında çocukları yetişkin gibi gösteren gönderilerin 24 saat içinde kaldırılmasını gerektirecek. Yasa, sosyal medya şirketlerini, canlı yayın platformlarını ve "kullanıcı tarafından yüklenen yetişkinlere yönelik içerik" web sitelerini de düzenleyecek.
Tasarının Kanada Parlamentosu'nda oylanması beklenirken, çevrimiçi platformları düzenlemek için bir "Kanada dijital güvenlik komisyonu" oluşturulacağı da belirtildi.
Kanada Adalet Bakanı Arif Virani düzenlenen basın toplantısında, "İnternette yaşadığımız zararların trajik ve bazen ölümcül sonuçlar doğurabilecek gerçek dünya etkilerine sahip olabileceğini biliyoruz. Yine de bunların çoğu kontrol edilmiyor" dedi.
Bakan, tasarının yakın zamanda viral olan ve Taylor Swift'in kafasını çıplak bir kadın vücudunun üzerinde gösteren fotoğraflar gibi "derin sahtekarlıkları" da yasaklayacağını söyledi. Kişiler arasında gönderilen özel mesajların yasa hükümlerinin dışında kalacağı belirtildi.
Başbakan Justin Trudeau'nun hükümeti ayrıca, soykırımı kışkırtmaktan suçlu bulunanlar için ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilen yeni bir suçun getirilmesi de dahil olmak üzere, nefret suçu cezalarını artıracak şekilde ceza kanununda değişiklik yapmayı planladıklarını söyledi.
Kanada İnsan Hakları Yasası da nefret söylemini ayrımcılık olarak sınıflandıracak şekilde değiştirilecek ve İnsan Hakları Mahkemesi'nin nefret söylemi suçlarını ele almasına izin verecek.
İktidardaki Liberal Parti, 2021 seçimleri sırasında seçimden sonraki 100 gün içinde bir çevrimiçi güvenlik tasarısı sunacağına söz vermişti. Yeni Demokrat Parti'nin lideri Jagmeet Singh, grubunun yeni yasaya oy vereceğini söylerken hükümeti tasarıyı sunmak için bu kadar uzun süre beklediği için eleştirdi.
Singh, "Onların hareketsizliği çocukların zarar görmesi anlamına geliyordu. Bu çocuklar aslında harekete geçmedikleri için internette sömürülüyordu" dedi.
Aralarında Birleşik Krallık, Avustralya ve Fransa'nın da bulunduğu diğer ülkeler yakın zamanda çevrimiçi nefret içeriğini engellemeyi amaçlayan yeni yasalar çıkarmıştı.