İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Mısır’daki Giza piramitleri halen tüm dünyanın ilgisini çekiyor

Mısır’daki Giza piramitleri halen tüm dünyanın ilgisini çekiyor

Mısır’ın Giza kentinde bulunan Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleri, 4. Firavun Hanedanlığı döneminde yaşayan krallar için mezarlık olarak inşa edilmiştir Keops (Kral Khufu), ortanca piramit Kefren (Kral Khafre) ve küçük piramit Mikerinos (Kral Mnkaure) olmak üzere baba, oğul ve torun mezarı olarak aynı bölgede yer almaktadır.

Mısır’ın Giza kentindeki Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleri yerli ve yabancı turistlerin yıllardır uğrak noktası olma özelliğini taşıyor.

Mısır Turizm Bakanlığı resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, yüzlerce yıllık Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleri, 4. Firavun Hanedanlığı (MÖ 3494 MÖ 2613) döneminde yaşayan krallar için mezarlık olarak inşa edildi.

İsimlerini dönemin krallarından alan piramitler, en büyüğü Keops (Kral Khufu), ortanca piramit Kefren (Kral Khafre) ve küçük piramit Mikerinos (Kral Mnkaure) olmak üzere baba, oğul ve torun mezarı olarak aynı bölgede yer alıyor.

Yapımının ardından 3 bin 800 yıl boyunca dünya genelinde "en yüksek yapı" rekorunu koruyan Keops, 230 metre genişliğinde ve 147 metre uzunluğunda ancak zamanla yıpranmasından dolayı yaklaşık 10 metre kısalmış durumda.

Keops piramidi, Mısır’da bulunan piramitlerin arasında en büyük ve en eski piramit olarak kabul ediliyor.

Üç büyük piramidin etrafında hanedanlık fertleri için yapılmış küçük piramitler de bulunuyor

Baba, oğul ve torun için yapılan yüzlerce yıllık piramitlerin etrafında kraliçelerin ve ailenin geri kalan fertlerinin de mumyalanarak gömülmesi için küçük piramitler yer alıyor.

Ayrıca, Antik Mısır’da kutsal olarak kabul edilen Firavun ve hanedanlığı için inşa edilen mezarlıkların (piramitler) çevresinde cenaze törenleri ve ayinler düzenlenmesi için yapılmış iki tapınak da mevcut.

Öldükten sonra tekrar dirilme inancının hakim olduğu antik Mısır’da krallar, öldükten sonra vücutlarının çürümemesi için mumyalanıp, şahsi ziynet eşyalarıyla gömülürdü.

Ölümlerinin üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen kralların vücutlarının çürümesini engelleyen mumyalama işlemi ise sırrını korumaya devam ediyor.

Keops piramidinin yapımı yaklaşık 20 yıl sürdü

20. yüzyılın başlarına kadar dünyanın en yüksek yapısı olma özelliğini koruyan Keops piramidinin yapımının yaklaşık 20 yıl sürdüğü tahmin ediliyor.

4. Firavun Hanedanlığına mensup Kral Khufu'nun kendisi için yaptırdığı Keops piramidi, her biri binlerce kilo ağırlığında kireç taşlarından inşa edildi.

Keops piramidinin içindeki kralın mezar odası ise Mısır’ın Asvan kentinden getirildiği tahmin edilen granit taşlarından yapıldı.

Yaz aylarında içi serin, kış mevsiminde ise sıcak olan piramitlerin o dönem kısıtlı imkanlara rağmen nasıl inşa edildiğine dair birçok teori ortaya atılmışsa da piramitler gerçek sırrını korumayı sürdürüyor.

Keops piramidi ayrıca Dünyanın Yedi Harikası arasında en eski yapı olarak öne çıkıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *