İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Napolyon’un mide kanserinden ölümünde ‘kolonya’ iddiası

Napolyon’un mide kanserinden ölümünde ‘kolonya’ iddiası

Ölümü hakkında çeşitli iddiaların bulunduğu Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın “çok fazla kolonya” kullanması sonucu mide kanserine yakalanarak hayatını kaybettiği iddia edildi.

Atlas Okyanusu’ndaki Saint Helena adasında sürgündeyken 1821 yılında hayatını kaybeden Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın “kolonya takıntısı” nedeniyle öldüğü iddia edildi. Waterloo Muharebesi’nin ardından İngiltere’ye teslim olduktan sonra sürgüne gönderildiği adada 6 yıl kalan Napolyon’un otopsi raporunda ölüm nedeni, mide kanseri olarak gösterilmişti.

İngiltere’deki De Montfort Üniversitesi’nde görev yapan biyomedikal uzmanı Parvez Haris de Napolyon’un “çok fazla” kullandığı kolonyadaki uçucu yağlar nedeniyle mide kanserine yakalandığını iddia etti. 

Haris, uçucu yağların hormonları etkileyen, gelişim bozukluklarına ve tümörlere yol açan “endokrin bozucular” olduğuna dikkat çekti. Profesör Haris’e göre bu yağlara uzun süre fazla miktarda maruz kalmak, Napolyon’un mide kanserine yakalanmasının nedenini açıklıyor.

‘KOLONYAYLA YIKANIYORDU’

Napolyon’un askeri kamplara giderken yanında kolonya şişesi götürdüğünü belirten Haris, “Normalde bir insan yılda bir şişe kolonya tüketirken, kayıtlar Napolyon’un günde iki ila üç şişe bitirdiğini gösteriyor” dedi. Haris, Napolyon’un parfümlerini yapan Gervais Chardin’e her ay 50 şişe kolonya sipariş ettiğini, 1806’dan itibaren üç aylık bir kolonya faturasının toplam 423 frank olan 162 şişe arzını gösterdiğini söyledi.

Ayrıca biberiyeli kolonyanın Napolyon’a doğduğu yer olan Korsika’yı hatırlatması ve doktorların alkollü kolonyanın hastalıkları önlediğini söylemesi nedeniyle Fransız komutanın en az 20 yıl vücudunu ve başını kolonyayla yıkadığı belirtildi.

Milliyet’teki habere göre, Bilim insanı Parvez Haris, “Napolyon için kolonya iki ucu keskin bir kılıçtı” diyerek kolonyanın imparatora hem yararlı hem de ölümcül bir etki yaptığına dikkat çekti. Avrupa, Asya ve Afrika’da askeri kampanyalar yürüten Napolyon’un çok fazla kolonya kullanması nedeniyle ölümcül bakteri ve virüslerden korunmuş olabileceğini vurgulayan Haris, “Ama nihayetinde onlarca yıl aşırı dozda kullandığı için kolonya onu öldürdü.

Tespitlerime göre, imparatorun ölümünde ana nedenin kolonya olduğuna şüphe yok. Kullandığı arsenikli ilaçlar ve kozmetikler de dahil diğer kimyasallarla birlikte kolonyaya maruz kalmak, sağlığına ve mide kanserinden ölümüne katkıda bulunmuş olmalı” dedi.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *