Nükleer Silahların Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (Ican) baskı grubunun hesaplamalarına göre, nükleer silahlara yapılan küresel harcamaların 2023 yılında yüzde 13 artarak 91.4 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Artışın kaynağı ABD’deki savunma bütçeleri
Bir önceki yıla göre 10.7 milyar dolar artış gösteren yeni toplam, büyük ölçüde Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve İsrail-Hamas savaşının neden olduğu daha geniş bir jeopolitik belirsizlik döneminde ABD’deki savunma bütçelerinin keskin bir şekilde artmasından kaynaklanıyor.
Dünyanın nükleer silah sahibi dokuz ülkesinin de daha fazla harcama yaptığını belirten Ican, Çin’in 11,9 milyar dolarlık bütçesiyle en fazla harcama yapan ikinci ülke olduğunu, ancak Pekin’in toplam bütçesinin ABD’ye atfedilen 51,5 milyar doların oldukça altında olduğunu açıkladı.
Rusya 8.3 milyar dolarla en fazla harcama yapan üçüncü ülke olurken, onu 8.1 milyar dolar ile Britanya ve 6.1 milyar dolar ile Fransa takip ediyor. Ancak nükleer programlarını açıklamamış üç ülke olan Hindistan, Pakistan ve İsrail için yapılan tahminler şeffaflık eksikliği sebebiyle karmaşık.
”Nükleer silahlar için yılda 100 milyar dolar harcama yolundalar”
Araştırmanın yazarlarından Susy Snyder, nükleer devletlerin ”nükleer silahlar için yılda 100 milyar dolar harcama yolunda” oldukları uyarısında bulunarak, bu paranın bunun yerine çevresel ve sosyal programlarda kullanılabileceğini savundu.
Snyder, ”Bu milyarlar, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve dünyadaki yaşamı sürdüren hayvan ve bitkileri yok olmaktan kurtarmak için kullanılabilirdi, dünya çapında sağlık ve eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesinden bahsetmeye bile gerek yok” dedi.
5 yıl içinde yüzde 34 arttı
Ican’ın araştırmasına başlamasından beri geçen beş yıl içinde nükleer silah harcamaları yüzde 34 ya da 23.2 milyar dolar arttı. Bu süre zarfında ABD’nin harcamaları yüzde 45, Britanya’nın harcamaları da yüzde 43 oranında arttı ve mevcut eğilimlere göre 2024 yılında 100 milyar doları aşacak.