Sri Lanka'nın Ratnapura bölgesinde bir evin bahçesinde dünyanın en büyük safir taşı bulundu. Yaklaşık 510 kilogram ağırlığında olan taşın, değeri 100 milyon dolar olarak kaydedildi.
BBC'nin haberine göre; safir taş, bahçesine kuyu kazan ev sahibi tarafından gün yüzüne çıkarıldı.
Uzmanlar, yaklaşık 510 kilogram ağırlığındaki mavi renkteki taşın tahmini değerinin 100 milyon doları bulabileceğini belirtiyor.
Değerli taş uzmanı Dr. Gamini Zoysa, taşın yaklaşık 400 milyon yıl öncesine ait olabileceğine işaret etti.
Peki nedir bu safir?
Safir (Gökyakut), alüminyum oksitin (Al²O³) kristal formudur. Sertliği Mohs sertlik skalasına göre 9'dur. Safir, Elmastan sonra en sert kristaldir. Yüksek ısılara dayanıklıdır. Dünyanın en pahalı ve değerli taşları arasında bulunan safirler, doğal yollarla en zor bulunan taştır. Elmastan dahi nadir bulunurlar.
Bütün taşlar gibi safir taşı da doğal bir süreç içerisinde oluştuğundan bu oluşum için yüz binlerce ve hatta milyonlarca yılın geçmesi gerekmektedir. Çok büyük oranda kayaçlar içerisinde bulunan ve çıkarılan bir taştır. Özellikle bazalt veya şist türündeki kayaçlarda safir taşı bulma imkanı daha yüksektir. Büyük kütleler halinde çıkarılan safir taşının anavatanı Hindistan’dır. Nadir olduğu için genelde bu ülke üzerinden çıkarılan taş olarak bilinir. Bununla birlikte Sri Lanka da safir ve benzeri kıymetli taşların ihracında önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.