Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'ya yönelik gıda ambargosunun 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. İlk olarak 2014 yılında uygulamaya koyulan bu ambargo, Batı'nın Rusya'ya karşı aldığı yaptırımlara misilleme olarak başlatılmıştı. Yeni kararname ile ambargo, 31 Aralık 2026'ya kadar yürürlükte kalacak.
Rusya hükümetine ambargo kapsamındaki ekonomik önlemlerin sıkı bir şekilde uygulanması talimatı verildi. Ambargo, ABD, AB, Kanada, Avustralya, Norveç ve Rusya'ya yaptırım uygulayan diğer Batılı ülkelerden et, balık, sebze, meyve ve süt ürünleri gibi tarım ve gıda ürünlerinin ithalatını yasaklıyor.
Ambargonun Etkileri
Ambargonun 10. yılına girerken, Rusya Tarım Bakanlığı, ambargonun ülkedeki tarım sektörünü güçlendirdiğini ve halkın temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta önemli bir rol oynadığını belirtti. Başkan Putin de ithalat yasağının, Rus tarım sektörünün büyümesine ve yerli üretimin artmasına katkı sağladığını ifade etti.
Ambargo süresi boyunca, Rusya hükümeti yasaklanan ürünlerin listesini genişletti ve birçok defa uygulama süresini uzattı. Batı'nın yaptırım politikalarında bir değişiklik olmaması durumunda, ambargo 12 yıl boyunca kesintisiz devam etmiş olacak.