İstanbul
Parçalı bulutlu
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4109 %0.29
38,2720 %0.04
98.419,32 %1.985
3.443,07 0,41
Ara
Muhalif. DÜNYA Putin, Ukrayna ile makul şartlarda uzlaşmaya hazır

Putin, Ukrayna ile makul şartlarda uzlaşmaya hazır

Ukrayna ile müzakerelerden hiçbir zaman vazgeçmediklerini ifade eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Uzlaşma arayışına ve makul uzlaşmaya hazırız" dedi.

Okunma Süresi: 2 dk

Putin, "Rossiya-1" televizyon kanalına verdiği röportajda, Rusya’nın savaş halinde olduğu Ukrayna ile yeniden müzakere başlatma ihtimalini değerlendirdi.

Türkiye'nin aracılığıyla Ukrayna’nın isteği üzerine geçenlerde müzakere teklifi aldıklarını anlatan Putin, ABD'nin New York kentinden geçen ay düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu toplantısı esnasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın'ın Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov'u aradığını ve Ukrayna'nın isteği olan müzakere teklifini ilettiğini aktardı.

Putin, teklifi aynı gün kabul ettiklerini lakin Ukrayna yönetiminin vazgeçtiğini kaydederek, "Ukrayna yönetimi irrasyonel hareket ediyor, attığı adımı tahmin etmek zor. Bu durumda herhangi bir plan oluşturmak imkansız." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da yapılan Genişletilmiş BRICS+ Liderler Toplantısı kapsamında iki gün önce görüştüğünü hatırlatan Putin, "Sayın Erdoğan, yeniden Karadeniz'de gemiler ve diğer konularla ilgili (Ukrayna tarafı ile) temasların sürdürülmesine ilişkin yeniden teklif sundu." dedi.

Bu teklifin detaylarını açıklamak istemeyen Putin, "Bunu henüz inceleyemedim. Aslında bunlar özel şeyler." ifadelerini kullandı.

Putin, Erdoğan'ın ilettiği teklifi inceleyeceğini söyleyerek, "Göreceğiz. Müzakerelerden hiçbir zaman vazgeçmedik. Biz her zaman herhangi bir anlaşmada Rusya'nın çıkarlarına saygı gösterilmesi gerektiği gerçeğinden hareket ettik. Diğer önemli bir unsur da anlaşmalara uymak. Uzlaşma arayışına ve makul uzlaşmaya hazırız." diye konuştu.

Putin, Ukrayna tarafının Türkiye aracılığıyla iki kez müzakere teklifi yaptığını, Rusya'nın kabul ettiğini ancak Ukrayna tarafının vazgeçtiğini belirterek, "Sonuçta onların (Ukraynalıların) hazır olup olmadığını, neye hazır olduğunu anlamamız lazım. Bu, Türk tarafından gelen önerilerin detaylı şekilde incelenmesi için zaman gerektiriyor." dedi.

Ukrayna ile toprak değişimi olamaz

Ukrayna konusunun dondurulması ihtimalini de değerlendiren Putin, "Herhangi bir sonuç, Rusya'nın yararına olmalı ve savaş alanındaki gerçeklere dayanmalı. Burada taviz vermeyeceğimiz şüphesiz. Toprak değişimi olamaz." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'nın Ukrayna'daki durumu gerçekçi şekilde değerlendirmeye başladığını, ancak gerginlik seviyesinin düşmediğini söyledi.

Rus ordusunun cephede tüm yönlerde ilerlediğine kaydeden Putin, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, ağustos başında Rus toprağı Kursk bölgesine giren birlikleri üzerinde kontrolünü kaybettiğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *