İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4864 %0.01
36,6208 %0.08
3.436.127 %0.177
3.065,65 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Rusya: Ermenistan hukuki egemenliğini yitirdi

Rusya: Ermenistan hukuki egemenliğini yitirdi

Ermenistan Parlamentosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü'nü onaylayarak Erivan'ı Lahey merkezli mahkemenin yargı yetkisi altına soktu. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Kosaçev, "Ermenistan hukuki egemenliğini yitirdi" dedi.

Ermenistan Parlamentosu, Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında yakalama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'nü onayladı.

Ermenistan Parlamento Başkanı Alen Simonyan, 60 milletvekilinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Roma Statüsü yargı yetkisinin ‘geriye dönük olarak tanınmasına ilişkin’ lehte oy kullandığını, 22 milletvekilinin ise aleyhine oy kullandığını açıkladı. Belge imzalanmak üzere Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan’a gönderilecek. Paşinyan'ın kararı onaylaması halinde yasanın 60 gün içinde yürürlülüğe girmesi bekleniyor.

Moskova'nın yargı yetkisini tanımadığı Uluslararası Ceza Mahkemesi, 17 Mart tarihinde Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Mahkeme tarafından Rus yetkililer, savaş bölgesinden güvenli bölgelere götürülen çocukları ‘kaçırmak’ ile suçlanıyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise tutuklama konusunun gündeme getirilmesinin ‘kabul edilemez’ olduğunu ve UCM kararlarının Rusya’da geçersiz olduğunu belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Büyükelçisi Vağarşak Harutyunyan’a Erivan'ın Roma Statüsü'nü onaylama niyetini ‘dostane olmayan bir adım' olarak gördüğünü söylemişti.

Parlamento Başkanı Alen Simonyan, 'Ermenistan'a karşı savaş suçları işlendiği ve işlenmekte olduğu' için Roma Statüsü'nün onaylanmasının ülkeye sağlayacağı faydaların olduğunu savunuyor.

UCM'nin yargı yetkisi, dünya nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı ülkeler tarafından tanınmıyor. Bu ülkeler arasında Rusya, Azerbaycan, Belarus, Mısır, Hindistan, Endonezya, İran, Kazakistan, Çin, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye gibi ülkeler de yer alıyor.

Kosaçev: Ermenistan hukuki egemenliğini yitirdi

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, Roma Statüsü'nün onaylanmasının hukuki egemenliğin yitirilmesinden başka anlam ifade etmediğini ve bunun başlı başına küçük düşürücü olduğunu vurguladı.

Kosaçev, tam da bu nedenle Rusya, Türkiye, Çin, ABD, Hindistan, Suudi Arabistan, İsrail, İran gibi ülkelerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılmadığının altını çizdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *