İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6798 %0.11
37,5587 %0.9
106.001,02 %1.148
3.179,52 0,77
Ara
Muhalif. DÜNYA Sri Lanka palmiye yağı ithalatını yasakladı

Sri Lanka palmiye yağı ithalatını yasakladı

Dünyada en fazla kullanılan bitkisel yağ olan, kanser riski yarattığına dair açıklamalar bulunan ve çevrecilerin de eleştirdiği palmiye yağıyla ilgili sektörü şaşırtan bir gelişme yaşandı.

Okunma Süresi: 2 dk

Asya ülkesi Sri Lank 'palm yağı' olarak da bilinen palmiye yağının ithalatını ve yeni palmiye çiftliklerini yasakladı, var olan çiftliklerin de kademeli olarak kapatılması talimatı verdi.

Hindistan cevizi yağının önde gelen üreticilerinden Sri Lanka'da son yıllarda palmiye yağı ithalatının ve artan çiftlik sayısına dur demeye karar veren Cumhurbaşkanı Gotaboya Rajapaksa, amaçlarının palmiye yağı tüketimini bitirmek olduğunun altını çizdi. Rajapaksa, aşamalı kapatılacak palmiye çiftliklerinin yerine kauçuk ağacı ya da çevre dostu ürünler ekileceğini de vurguladı.

Sri Lanka her yıl başta Endonezya ve Malezya'dan olmak üzere yaklaşık 20 bin ton palmiye yağı ithal ediyor. Palmiye Yağı Endüstrisi Birliği'nin verilerine göre ülkedeki palmiye çiftliklerinin toplam alanı 11 hektar civarında.

2014'te AB'de çıkarılan bir yasa gıda ürünlerinde palmiye yağı kullanan üretici firmaların bunu bu isimle malzeme listesinde göstermesini zorunlu hale getirmişti.



2017'de Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun (EFSA) Ferrero'nun sevilen markası Nutella başta olmak üzere birçok üründe kullanılan palmiye yağının kanser riskine işaret etmesi, sağlık ve çevreye etkilerini yeniden gündeme taşımıştı.
Nutella da o dönem kavanozlarının raflardan inmeye başladığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurmuştu: "Hem Türkiye hem de dünyada gıda ürünlerinde kullanılabilecek bitkisel yağ çeşitleri yasal mevzuatlar ile belirlenmiştir. Palmiye yağı bu anlamda AB mevzuatlarına da uygun olarak çikolatalar, kekler, bisküviler, dondurmalar, cipsler gibi pek çok farklı ürün grubunda ülkemizde de kullanılmaktadır. Hazırlanan raporda, kontaminantların varlığının, kullanılan sıvı ve katı yağların yanı sıra, bunların maruz kaldığı işlemlerle ilgili olduğunu da bildirmiştir."

Çevre örgütleri de en büyük sorunun palmiye yağının kendisinden ziyade, palmiye çiftlikleri olduğunu söylüyor. Yağışlı, tropik ormanların olduğu bölgelerde kurulan palmiye çiftliklerine yer açmak için ormanların kesilmesi ve avlanma nedeniyle orangutanların bir kısmı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *