İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Suriye'nin öne sürdüğü koşullara, BM'den "kabul edilemez" yanıtı!

Suriye'nin öne sürdüğü koşullara, BM'den "kabul edilemez" yanıtı!

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Suriye yönetiminin Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan insani yardım taşınmasına 6 aylığına izin vereceğini duyurduğu mektupta öne sürdüğü iki koşulun kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Anadol Ajansı'nın Birleşmiş Milletler (BM) kaynaklarından konuya ilişkin edindiği bilgiye göre, OCHA, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) kaygılarını aktardı.

OCHA'nın BMGK'ya ilettiği belgede, Suriye yönetiminin verdiği iznin, BM'ye 6 ay boyunca insani yardım operasyonlarını gerçekleştirmesi için yasal zemin sağladığı kaydedildi.

Belgede, BM'nin Suriye'nin kuzeybatısında insani yardım operasyonlarını sürdürebilmesi için bazı "usullerin yerinde olmasına" ihtiyaç duyduğu belirtilirken, "Suriye yönetiminin öne sürdüğü iki koşul bu çerçevede kabul edilemez." ifadesine yer verildi.

İlk olarak Suriye yönetiminin mektubunda "terörist ilan edilenlerle BM iletişim kurmamalı" koşuluna işaret edilen belgede, BM ve ortaklarının gerekli devlet ve devlet dışı aktörlerle iletişimini sürdürmek zorunda olduğu, bu iletişimin de BM kararları ve uluslararası insani hukukla uyumlu olduğu belirtildi.

Kızılhaç ve Suriye Kızılayı dağıtımına tepki

Suriye yönetiminin mektubundaki "yardımların Suriye'nin kuzeybatısında Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Suriye Kızılayı tarafından dağıtılması" koşulunun diğer sorun teşkil eden husus olduğuna dikkati çekilen belgede, bunun BM'nin bağımsızlığıyla uyumlu olmadığına ve iki kurumun bölgede mevcudiyeti bulunmadığı için pratik olmadığına işaret edildi.

Belgede, Suriye yönetiminin mektubunda incelenmesi gereken başka hususlar da bulunduğu, BM'nin Suriye yardım mekanizmasının yenilenmesi için görüşmelerin devam ettiği ifade edildi.

Cilvegözü sınır kapısından yardım

Suriye yönetimi, BMGK'ye bir mektup göndererek, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan insani yardım taşınmasına 6 aylığına izin vereceklerini duyurmuştu.

AA muhabirinin erişim sağladığı mektupta "Suriye Arap Cumhuriyeti, egemen bir kararla, BM ve özel ortaklarına Babülhava sınırından Suriye hükümetiyle tam işbirliği ve koordinasyon halinde olacak şekilde ülkenin kuzeybatısında ihtiyacı olan kişilere insani yardım taşınmasına bugünden itibaren 6 ay için izin veriyor." ifadelerine yer verilmişti.

BMGK'de, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere yardım yapılmasını sağlayan mekanizmanın görev süresini uzatmayı öngören iki ayrı tasarı onay alamamıştı.

BMGK'nin 2014'te kabul ettiği karar tasarısına göre, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyordu.

Genellikle gıda ve ilaçlardan oluşan yardımların yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştığı belirtiliyor.

En son 10 Ocak'ta alınan kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz'a kadar uzatılmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *