İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
100.856,57 %-1.567
3.228,24 0,39
Ara
Muhalif. DÜNYA Tam 5 yıl boyunca vücuduna sabun değdirmeyen doktor, sebebini açıkladı

Tam 5 yıl boyunca vücuduna sabun değdirmeyen doktor, sebebini açıkladı

Bir doktor, tam beş yıl boyunca vücudunu yıkarken sabun kullanmadı. Ve şimdi, kulağa pek de hoş gelmeyen bu kararı neden verdiğini tüm detaylarıyla anlattı...

Okunma Süresi: 3 dk

Bir doktor, paradan ve zamandan tasarruf etmek ve cildinin mikrobiyomunun gelişmesine izin vermek amacıyla vücudunu tam beş yıl boyunca sabunla yıkamamak gibi sıra dışı bir karar aldı. Dr. James Hamblin, daha önceki tıp kariyerinden ziyade gazetecilik yapmak için Brooklyn'deki küçük bir daireye ilk taşındığında bu projeye başladı. Clean adlı kitabında, bunun bir kısmının masrafları azaltmakla ilgili olduğunu açıklıyor ve günde yaklaşık 30 dakika yıkanırsanız ömrünüz boyunca yaklaşık iki yılınızı yıkanarak geçirdiğinizi fark ettiğini söylüyor.

Ancak, projenin arkasındaki asıl sebep çok daha farklı. Today ile yaptığı bir röportajda Hamblin, "Hayatımda çok fazla azaltma yapıyordum ve o sırada cilt mikrobiyomunu öğrenmeye başladım" dedi. Doktorun açıklamaları şu şekilde devam etti: "Bağırsak mikrobiyomu gibi - içimizde yaşayan trilyonlarca mikrop var - cildimizin her yerinde de (mikrobiyom) yaşıyor ve bu, eğer her zaman aslında çoğu tamamen sağlıklı, ve hatta bizim için faydalı olan mikroplarla kaplıysak yaptığımız birçok hijyen, cilt bakımı ve temizlik rejiminin amacının tam olarak ne olduğunu görmeye çalışmakla ilgili bazı deneylere yol açtı."

Bağırsak mikrobiyomunun faydalarını ve bağırsak sağlığından ruh halinize kadar her şeyle nasıl bağlantılı olduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur. Göreceli olarak kısa bir süre önce, bilim insanları cildinizin biyomunu ve sağlığınızı nasıl etkilediğini daha fazla incelemeye başladı. İnsanların çok sık duş aldıklarına ve cilt sağlığında rol oynayan potansiyel olarak yararlı bakteriler de dahil olmak üzere kendi mikrobiyomlarına zarar verdiğine dair düşünceler bulunuyor. Akne gibi durumların kısmen cildin normal mikrobiyomunun bozulmasından kaynaklanabileceğine dair kanıtlar da var.

Tabii ki duş almamanın olumsuz yanları da var ve bunların en basitlerinden biri, diğer insanların bu fikrin iğrenç olduğunu söylemesi. James de normal olarak bu durumla karşılaştı. Ayrıca hijyen ve COVID-19 salgını nedeniyle ellerini yıkamaya devam etti. Ancak, duş alırken aldığı vücut kokusunun, duş almadığı yıllardaki kadar belirgin olmadığını fark etti.

Guardian'a "Cildim yavaş yavaş daha az yağlı hale geldi ve daha az egzama lekesi oluştu" dedi ve devam etti: "Çam ağacı veya lavanta gibi kokmuyordum ama aynı zamanda deodoranta bulanmaya alışmış koltuk altlarım bir gün (deodorantsız) geçtiğinde aldığım soğanlı vücut kokusu gibi kokmuyordum.”

Hamblin, AB'de kişisel bakım ürünlerinde bulunan 1.500'den fazla kimyasalın yasaklandığını veya kısıtlandığını, ABD'de ise bu sayının sadece 11 olduğunu belirterek kozmetik endüstrisinin kendisini de eleştiriyor. Bunu göstermek için, "Erkekler için Mükemmel Cilt Bakımı" sloganıyla kendi cilt bakım şirketini kurdu ve hemen hemen rastgele seçilmiş malzemeler içeren ürünler sattı. Her şey yolunda ve yasaldı.

Yine de, diğer kişilere duş almadan yaşam tarzını tavsiye etme konusunda çekingen gözüküyor: “Bu yaklaşımı herkese tavsiye etmek için burada değilim. Birçok yönden korkunç göründüğü kesin. Ama aynı zamanda hayatımı da değiştirdi."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *