Haberlerde siyaset bilimcilerin görüşlerinden kehanetlere kadar pek çok farklı alandan öngörülere yer verilirken İngiltere’nin en çok satan gazetelerinden biri olan Daily Mail de yeni bir dünya savaşında dünya üzerindeki en güvenli noktaları belirledi.
3. Dünya Savaşı çıkarsa en güvenli yerler şu şekilde sıralandı:
Antarktika
Güvenli yerler listesi bir ülke ile değil, büyük bir kıta ile başlıyor.
Güzel manzaraları ve buzlu arazisiyle ünlü olsa da dünyanın en güney noktası olması nedeniyle olası bir Üçüncü Dünya Savaşı durumunda da savaşın pek de sıçrayabileceği bir nokta değil.
Arjantin
Arjantin, geçmişinde Falkland Adaları’nın egemenliği konusunda Birleşik Krallık ile çatışmalar yaşamış olsa Güney Amerika ülkesinin nükleer bir savaştan sonra kıtlıktan kurtulması en muhtemel yerlerden biri.
Araştırmalar, nükleer bombalar nedeniyle Güneş’in görünemez bir hale geleceğini ve bunun da kıtlığa ve mahsulün bozulmasına neden olabileceğini ortaya koyarken;Arjantin, buğday gibi dayanıklı mahsullerin bolluğu sayesinde çok daha güvenli bir bölge olarak düşünülüyor.
Bhutan Krallığı
21 Eylül 1971’de Birleşmiş Milletler’e katıldıktan sonra Butan, herhangi bir çatışma konusunda tarafsız olduğunu ilan etti.
Bu duruşla da ülkelerin ve bölgelerin göreli barışçıl konumunu ölçen Küresel Barış Endeksi’nde sıklıkla üst sıralarda yer alıyor.
Dağlık arazi yapısıyla Butan’ın 3. Dünya Savaşı’nın çıkması durumunda özellikle güvenli olacağı tahmin ediliyor.
Şili
Listede yer alan bir diğer ülke de toplamda 4 bin mil (6.435 km) boyunca uzanan, yani Moskova ile Madrid arasındaki mesafeyi kapsayan dünyanın en uzun kıyı şeridine sahip ülkesi Şili.
Komşusu Arjantin gibi Şili de çeşitli mahsuller ve doğal kaynaklara sahip şanslı ülkelerden.
Güney Amerika’nın en gelişmiş yerlerinden biri olmasıyla kendinizi izole edilmiş hissetseniz de altyapı seviyesi ve modern teknolojiye erişim, Üçüncü Dünya Savaşı’nın çıkması durumunda burasının ideal bir yer olabileceği anlamına geliyor.
Fiji
Savaş başlarken uzak bir ülkede olmak isteyen herkes için Fiji en ideal yer. Pasifik Okyanusu’nun güneybatısında yer alan ada ülkesi, en yakın ülkesi olan Avustralya’dan yaklaşık 4.700 mil uzaklıkta.
Ordusu sadece 6 bin kişiden oluşurken Küresel Barış Endeksi’nde de üst sıralarda yer alır.
Topraklarının büyük bir kısmı ormanlardan oluşurken bol miktarda mineral ve balık kaynağıyla dikkat çeker.
Grönland
Danimarka’ya bağlı olan Grönland, dünyanın en büyük adası.
Uzak, dağlık ve siyasi açıdan tarafsız olması onu acil durumlarda ideal bir sığınma noktası haline getiriyor.
İzlanda
İzlanda, sürekli olarak Küresel Barış Endeksi’nde üst sıralarda yer alarak, dünyanın en barışçıl ülkelerinden biri olarak ün kazandı.
İzlanda’nın özellikle uzak olmasının yanı sıra, tatlı su rezervleri, deniz kaynakları ve yenilenebilir enerji kaynaklarının varlığı sayesinde kaynaklar açısından diğer ülkelere bağımlı olma endişesi de pek bulunmuyor.
Endonezya
Listedeki diğer ülkeler gibi Endonezya da dünya genelindeki siyasi konulardaki tarafsız duruşu nedeniyle dikkat çekiyor.
1948’de ülkenin ilk cumhurbaşkanı Achmed Sukarno, dış politikada benimsediği anlayışla ülkenin, uluslararası ilişkilerde bağımsız hareket etmesini ve dünya barışından yana olduklarını göstermelerini sağladı.
Yeniz Zelanda
Yeni Zelanda, Küresel Barış Endeksi’nde ikinci sırada yer alıyor ve çatışmalara karşı partizan olmayan duruşuyla uzun süredir hayranlık uyandırıyor.
Saldırıya uğraması durumunda ülkenin dağlık arazisi vatandaşlarına mükemmel bir koruma sağlıyor.
İsviçre
Dünya çapındaki tüm ülkeler arasında İsviçre, siyasi tarafsızlığıyla en dikkat çeken ülke.
Ülke, 200 yıla yakın bir süredir uluslararası siyaseti ilgilendiren konulardaki sağlam konumuyla, dağlık arazisiyle ve çok sayıda nükleer sığınağıyla iyi korunuyor.
Tuvalu
Eskiden Ellice Adaları olarak bilinen Tuvalu, Pasifik Okyanusu’nda yer alır.
Sadece 11 bin kişilik son derece düşük bir nüfusa sahip olan Tuvalu’da doğal kaynaklar da düşük olduğundan olası bir 3. Dünya Savaşı durumunda hedef olmaktan oldukça uzak.