İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9950 %0.41
36,9559 %-0.72
96.734,04 %-2.324
3.271,40 1,34
Ara
Muhalif. DÜNYA Tiramisunun "babası" olarak bilinen Ado Campeol hayatını kaybetti

Tiramisunun "babası" olarak bilinen Ado Campeol hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü İtalyan tatlısı tiramisunun "babası" olarak adlandırılan Ado Campeol 93 yaşında yaşamını yitirdi.

Okunma Süresi: 2 dk

Campeol'ün yaşadığı Veneto'nun Bölge Valisi, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "şehir, yemek ve şarap tarihindeki bir yıldızı daha kaybetti." ifadesini kullandı.

BBC’nin haberine göre, kahve ve mascarpon peynirinin buluştuğu ünlü tatlının ilk kez Campeol’un eşi Alba ve restoran şefi ile restoranda yapıldığı sanılıyor.

Tatlının, restoran menüsünde 1972'de yer aldığı ancak Campeol ailesi tarafından patentinin alınmadığı kaydedildi.

Türkçe karşılığı "beni al" olarak çevrilen tiramisunun çok sevildiği ve İtalyan mutfağının bir parçası haline geldiği belirtiliyor.

Başka bir rivayete göre ise restoran şefi Roberto Linguanotto, vanilyalı dondurma yaparken içine yanlışlıkla mascarpon peynirinin düşmesi sonucu ortaya çıkan tiramisunun tarifini Campeol’un eşiyle paylaştı.

Tiramisunun ortaya çıkış hikayesi

Alle Beccherie isimli restoran, 1939 yılında açıldı. Ado Campeol, İkinci Dünya Savaşı sonrası aile işletmesinin yönetimini aldı.

Restoran şefi Roberto Linguanotto, tatlının nasıl ortaya çıktığını anlatırken bir kaza hikayesini paylaşmıştı.

Linguanotto, vanilyalı dondurma yaparken, yumurta ve şekerden oluşan karışım içine kaza ile mascarpone peyniri düşürdüğünü ve sonrasında karışımın tadının güzel olduğunu keşfettiğini anlattı.

Sonrasında bu keşfi, Alba Campeol ile birlikte mükemmelleştirdiklerini ve ortaya tiramisunun çıktığını söyledi.

İkili, bu güzel tatlıya, Türkçe'ye "Beni al" olarak çevrilebilecek "Tireme Sù" adını verdi.

Tatlı Veneto'da yemek ve şarap üzerine bir yayında ilk kez 1981'de yer aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *