İstanbul
Rain and snow
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8939 %-0.03
37,2992 %-0.27
98.604,00 %0.57
3.302,12 -0,08
Ara
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Tüp bebek yöntemiyle dünyanın ilk kanguru embriyosu üretildi

Tüp bebek yöntemiyle dünyanın ilk kanguru embriyosu üretildi

Avustralyalı bilim insanları, tüp bebek (IVF) teknolojisi kullanarak dünyanın ilk kanguru embriyosunu üretmeyi başardı. Bu önemli gelişme, kanguru türlerinin korunması için umut verici bir adım olarak kabul ediliyor. Bu çalışma, gelecekte nesli tehlike altındaki kanguru türlerinin korunması ve çoğaltılmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Doğu gri kangurularından alınan örneklerle gerçekleştirilen çalışmada, araştırmacılar bir sperm hücresini başarıyla bir yumurtaya enjekte etti. Ancak, canlı bir doğumun gerçekleşebilmesi için daha fazla araştırma ve teknik gelişmenin gerektiği belirtildi.

Baş araştırmacı Dr. Andres Gambini, bu başarının keseli hayvan yetiştiriciliği konusunda değerli bilgiler sunduğunu ve koala, Tazmanya canavarı, kuzey tüylü burunlu vombat ve Leadbeater’ın keseli sıçanı gibi nesli tükenmekte olan türlerin genetik çeşitliliğini artırmaya yönelik çabalara katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Queensland Üniversitesi'nde gerçekleştirilen deneyde, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) adı verilen bir teknikle embriyo oluşturulmadan önce, kanguru yumurtalarının ve spermlerinin laboratuvar ortamında büyümesi incelendi. Halihazırda insanlarda ve bazı evcil hayvanlar üzerinde kullanılan bu tekniğin, neslinin tehlike altında olmaması ve yüksek popülasyonlara sahip olması nedeniyle ölmüş doğu gri kanguruları üzerinde test edildiği aktarıldı.

Dr. Gambini, keseli hayvanların Avustralya'daki kültürel rolüne ve biyolojik çeşitliliğe katkılarına rağmen bu hayvanların dokuları üzerinde yapılan araştırmaların sınırlı olduğunu vurgulayarak şu anda geliştirdikleri keseli yumurta ve sperm toplama, kültürleme ve koruma tekniklerinin nesli tükenmekte olan hayvanların genetik materyalini korumada büyük önem taşıyacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıl da bilim insanları, laboratuvarda oluşturulan bir gergedan embriyosunu Kenya'daki bir taşıyıcı anneye başarıyla transfer ederek dünyanın ilk IVF gergedan hamileliğini gerçekleştirmişti.

Tüp bebek yönteminin, dünya genelinde nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına yönelik bir araç olarak kullanılmaya devam ettiği belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *