İtalya'daki ünlü Etna Yanardağı, şubat ortasında yeniden faaliyete geçti. NASA (ABD Uzay Ajansı) ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) uyduları, şiddetli patlamaları uzaydan görüntüledi.
Tarih boyunca birçok patlamaya sahne olan yanardağdaki son hareketlilik 16 Şubat'ta başlamıştı. Ardından 18 Şubat'ta ve 20-23 Şubat arasında bir dizi patlama meydana gelmişti.
ESA'nın açıklamasında 16 Şubat'taki patlamanın çok güçlü olduğu belirtildi. Açıklamaya göre gökyüzüne fışkıran lavlar, 700 metre yüksekliğe ulaştı.
NASA'nın uydu görüntüleriyle birlikte yayımladığı açıklamada ise İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nden Marco Neri'nin görüşlerine yer verildi. Neri, yanardağdaki bu son hareketliliğin "Güneydoğu Krateri'nin tarihindeki en şiddetli patlamalar arasında olduğunu" söyledi.
18 Şubat'ta, NASA ve ABD Jeolojik Araştırması'nın Landsat 8 uydusu, yanardağdaki sıcak alanları, yani lavların yüzeye çıktığı noktaları göstermek için kızılötesi verilerin kullanıldığı, doğal renkli bir görüntü servis etti.
Yine 18 Şubat'ta, ESA'nın iki uydusundan oluşan Copernicus Sentinel-2 görevi de patlamayı gözlemledi; kızılötesi görüntüleme yöntemiyle lavın parlak turuncu ve kırmızı renklerde görüldüğü fotoğraflarını yakaladı.
Birkaç gün sonra, 23 Şubat'ta Etna yeniden hareketlendiğinde, bu kez ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin NOAA-20 uydusu, yanardağdan çıkan bulutların vurgulandığı bir fotoğraf çekti.
NASA'nın açıklamasına göre, bu son patlamalar epey çarpıcı görüntülere sahne olsa da çevreye büyük zararlar vermedi. Daha ziyade insan faaliyetlerinde küçük aksamalara neden oldu.
Örneğin Etna'dan gelen kül, Catania Havaalanı'nın bir süreliğine kapanmasına yol açtı. Sicilya sakinleri de gökten düşen kül ve kayaları temizlemek zorunda kaldı.